Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Βάρη έως €1,3 δισ. στις επιχειρήσεις φέρνει ο νέος κατώτατος μισθός

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για φορολογία κατώτατος μισθός
Έως και κατά 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα βάρη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για αμοιβές και εισφορές, σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης 11% στον κατώτατο μισθό, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, από τον επόμενο μήνα, ο νέος μεικτός κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 650 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που είναι έως τώρα. Παράλληλα, θα καταργηθεί ο "υποκατώτατος μισθός" των νέων έως 25 ετών (ο οποίος ήταν 13% χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό των άνω των 25 ετών εργαζομένων). Έτσι και οι νέοι έως 25 ετών θα λάβουν από την 1η/2/2019 κατώτατο μισθό ύψους 650 ευρώ και, άρα, οι μεικτές αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά 27%, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπ. Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Ανάλογη (δηλ. 11% για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και 27% για τους εργαζομένους έως 25 ετών) θα είναι η αύξηση των εταιρικών δαπανών για τις καθαρές αμοιβές και τις εισφορές κάθε εργαζομένου, τον οποίο απασχολεί μία επιχείρηση και ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, το επιπλέον μισθολογικό –μη μισθολογικό κόστος συνολικά για τον ιδιωτικό τομέα, θα ανέλθει γύρω στο 3,5 %- καθώς με τον κατώτατο μισθό αμείβεται κοντά στο ¼ με 1/3 του συνόλου των μισθωτών. Συγκεκριμένα, εφόσον η σχετική αύξηση εφαρμοσθεί πλέρια –δηλαδή χωρίς να γίνουν μετατροπές συμβάσεων ή απολύσεις- η συνολική δαπάνη για καθαρούς μισθούς και εισφορές (εργατικές,εργοδοτικές) αναμένεται να ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ έναντι 35,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2018.

Υπό αυτούς τους όρους, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες βρίσκονται σε γνώση αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, ενδέχεται να μειωθεί κατά 2,2% η απασχόληση, υποσκελίζοντας (αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές προβλέψεις) πλήρως τις επίσημες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για αύξηση 1,4%.

Ήδη εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναγγελθείσα αύξηση, η οποία συνοδεύτηκε χωρίς τη μείωση εισφορών. 

Ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, αν και τάχθηκαν υπέρ της "βελτίωσης" του κατώτατου μισθού, τόνισαν την "επιτακτική ανάγκη" να " μειωθεί η φορολογία της εργασίας" και "να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών". 

Από τη μεριά της, η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως ότι "μία αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα".

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της σημείωσε πως "σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων".

Πώς θα προκύψουν οι νέες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, ο "χάρτης" των κατωτάτων αμοιβών, όπως αυτές προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις έχει ως εξής:


Οι καθαρές αμοιβές θα ανέλθουν σε 546 ευρώ από 1/2/2019 έναντι 492 ευρώ που είναι έως 31/1/2019. Θα αυξηθούν, δηλαδή, κατά 53 ευρώ.

Να σημειωθεί πως επί των παραπάνω μεικτών αποδοχών επιβάλλονται εργατικές εισφορές 16% και εργοδοτικές εισφορές 25%.

Συνεπώς οι εργατικές εισφορές ανά μήνα θα ανέλθουν από την 1η/2/2019 σε 104 ευρώ/μήνα έναντι 93 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019. Οι δε εργοδοτικές εισφορές θα ανέλθουν σε 162 ευρώ/μήνα έναντι 146 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019.

· Καταργείται ο "υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός και το νέο αυξημένο κατώτατο ημερομίσθιο θα ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.



Οι καθαρές αμοιβές θα ανέλθουν από 1/2/2019 σε 546 ευρώ/μήνα έναντι 428 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019.Θα αυξηθούν δηλαδή κατά 118 ευρώ.

Επί των παραπάνω μεικτών αποδοχών επιβάλλονται εργατικές εισφορές 16% και εργοδοτικές εισφορές 25%.

Οι εργατικές εισφορές για τους νέους θα ανέλθουν από 1/2/2019 στα 104 ευρώ/μήνα έναντι 81 ευρώ/μήνα που είναι έως 31/1/2019. Οι εργοδοτικές εισφορές θα ανέλθουν σε 162 ευρώ έναντι 127 ευρώ που είναι έως 31/1/2019.

· Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται και οι διαμορφωμένες τριετίες ως εξής:


Επί των παραπάνω μεικτών αποδοχών επιβάλλονται εργατικές εισφορές 16% και εργοδοτικές εισφορές 25%.


2. Η αύξηση του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη κατά 11% από 1/2/2019 θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση της βάσης υπολογισμού των κατωτάτων εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολουμένων και αγροτών. 

Και αυτό γιατί, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι εν λόγω εισφορές υπολογίζονται ως αναλογία του βασικού μισθού.

Συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες οι κατώτατες εισφορές θα πρέπει –βάσει τουλάχιστον όσων προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου (εκτός αν η κυβέρνηση λάβει άλλη απόφαση) ανέλθουν από 1/2/2019 σε 174 ευρώ/μήνα έναντι 157 ευρώ. 

Συνεπώς θα προκύψει μία μηνιαία αύξηση 16 ευρώ. 

Σε ετήσια βάση, η αύξηση που θα προκύψει θα ξεπεράσει τα 196 ευρώ. Σε ευρύτερη κλίμακα, οι νέες καταβλητέες κατώτατες εισφορές για τους επαγγελματίες, σε ετήσια βάση θα ανέλθουν κοντά σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ που θα ήταν αν δεν αυξανόταν ο κατώτατος μισθός.

3. Ανοδικά θα κινηθούν και 24 κοινωνικά επιδόματα, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρώτα-πρώτα, θα αυξηθεί το τακτικό επίδομα ανεργίας στα 400 ευρώ/μήνα έναντι 360 ευρώ που είναι σήμερα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας:

Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:

- τακτικής επιδότησης ανεργίας,
- επίσχεσης εργασίας,
- μακροχρόνια ανέργων,
- ειδικό εποχικό,
- ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
- ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
- ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
- αφερεγγυότητας του εργοδότη,
- διαθεσιμότητας,
- παροχή προστασίας της μητρότητας,
- μαθητείας,
- ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
- πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
- ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
- ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
- επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
- επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
- επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
- επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
- βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
- βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
- βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
- άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
- προγράμματα απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου