Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Στα όριά τους τα νοσοκομεία από τη γρίπη - 24 νέα κρούσματα και 6 νεκροί - 60 σε αναμονή για εντατική

Παρατηρείται εφέτος το φαινόμενο νέοι άνθρωποι με λοιμώξεις να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Μεγάλη πίεση ασκεί σε ανθρώπους και σύστημα Υγείας η δραστηριότητα της γρίπης.

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα και δύο ακόμη θάνατοι από την επιδημία (έξι συνολικά), η οποία βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Προβολή

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 173 “ύποπτα” δείγματα που στάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα για ανάλυση στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, τα 94 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρούς με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής” έχει φτάσει στο 5,5% των συνολικών επισκέψεων.

Η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω tweet του Αμερικανικού Οργανισμού Λοιμώξεων (CDC).

Νοσοκομεία

Πίεση ασκείται και στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, των οποίων η εφημερία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε λίστα αναμονής πολλαπλασιάζονται.

Στο φαινόμενο αυτό, πέραν των λιγοστών λειτουργούντων κλινών ΜΕΘ, συμβάλλει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Νέοι

Παρατηρείται εφέτος το φαινόμενο νέοι άνθρωποι με λοιμώξεις να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει τις 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων που είναι εξοπλισμένες, αλλά ανενεργές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για να τεθούν σε λειτουργία, απαιτούνται προσλήψεις 600 νοσηλευτών και 100 γιατρών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το βράδυ της Τετάρτης 60 ασθενείς ήταν σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ και από αυτούς, οι 30 παραμένουν σε αναμονή επί πέντε μέρες.

"Αττικόν"

Τα προβλήματα του νοσοκομείου “Αττικόν” δεν έχουν τέλος και στη χθεσινή εφημερία εξετάστηκαν 900 ασθενείς και έγιναν 212 εισαγωγές.

Οι ασθενείς περίμεναν έως και έξι ώρες. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως 659 άτομα νοσηλεύονται σε θαλάμους και 122 σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους.

Το ακτινολογικό μηχάνημα στα “επείγοντα” παραμένει χαλασμένο και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στους πολυδαίδαλους διαδρόμους του νοσοκομείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου