Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Αλλαγές σε όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΥΚΑ

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Ο Π. Πολάκης με απόφαση του αλλάζει τα όρια δαπανών σε μια σειρά παροχών, εξετάσεων και υπηρεσιών. Μείωση κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας περιορίζει την κατηγορία Θ-Ιατρικές Υπηρεσίες, για το β’ εξάμηνο του 2018 από τα 52,5 εκατ. ευρώ στα 39 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, αυξάνεται το εξαμηνιαίο όριο δαπάνης σε τρεις υποκατηγορίες:
(E1 Υ.Δ.Ε.Π.) Εξετάσεις Βιολογικών Υλικών από 97 εκατ. € σε 102,120 εκατ. €.
(Ε5 Υ.Δ.Ε.Π.) Υπερηχογραφήματα από 22 εκατ. € σε 22,630 εκατ. €.
(Ι4 Υ.Α.) Περιτοναϊκή Κάθαρση από 11 εκατ. ευρώ σε 12 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση τροποποιείται και η παράγραφος που αφορά στο clawback. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω επιτρεπόμενων ορίων για το 2018, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής, το υγειονομικό υλικό και την πρόσθετη περίθαλψη, με εξαίρεση την υποκατηγορία των οπτικών, «η υπέρβαση αναζητείται από τους κατασκευαστές, εισαγωγείς και διανομείς/προμηθευτές οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στο μητρώο ΕΚΑΠΤΥ-ΕΟΠΥΥ». Παράλληλα, ο μπορεί να προχωρήσει σε συμψηφισμό του ποσού clawback με ισόποση οφειλή του Οργανισμούς προς τους προαναφερόμενους παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας.

«Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Το ποσό μιας μηνιαίας δόσης δεν δύναται να είναι μικρότερο των 100 ευρώ και δεν δύναται να ξεπερνά το 10% της μέσης μηνιαίας υποβολής του παρόχου, όπως αυτή προκύπτει για το έτος 2018», συμπληρώνει η απόφαση.

Ειδικά για την περίπτωση των Οπτικών, ο κ. Πολάκης προσθέτει πρόβλεψη για εναπομείναντα ποσά. «Ειδικότερα τυχόν εναπομείναν ποσό στην υποκατηγορία (Μ1 – Π.Π.) Οπτικά είτε από το α’ είτε από το β’ εξάμηνο μεταφέρεται αναλογικά, με βάση την προκαλούμενη δαπάνη τους, στις τέσσερις υπόλοιπες υποκατηγορίες της κύριας κατηγορίας (Μ) Πρόσθετη Περίθαλψη, αυξάνοντας κατά αντίστοιχο ποσό το όριο της υποκατηγορίας για το εξάμηνο στο οποίο αφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου