Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΠΟΕΔΗΝ: Δείτε το οικονομικό χάλι των νοσοκομείων σε όλα τα επίπεδα

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Όπως σημειώνουν από την Ομοσπονδία, παρά τα προβλήματα, δίδονται δωράκια στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ούτε ένα ευρώ πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Φαρμακευτικές Εταιρείες. Το έτος 2018 αποχώρησαν 1500 εκ των οποίων 1200 νοσηλευτές και λοιποί επαγγελματίες υγείας, 300 γιατροί λόγω ορίου ηλικίας (67 ετών)και έκλεισε χωρίς καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού...

Και συνεχίζουν απαριθμώντας προβλήματα:

"Ο Πολάκης ισχυρίζεται ότι δίνει λεφτά και προσωπικού με το τσουβάλι στα Νοσοκομεία. Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού της ίδιας της κυβέρνησής του τον διαψεύδουν!!! Το έτος 2018 τα Νοσοκομεία έλαβαν 786 εκ.ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (κοινοποιούμε).

Στον Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι εγγεγραμμένα προς τα Νοσοκομεία 737 εκ. ευρώ (κοινοποιούμε). Έως τώρα εκταμιεύθηκαν 537 εκ. ευρώ (στοιχεία ΕΟΠΥΥ).

Στο σύνολο τα Νοσοκομεία έλαβαν έως τώρα 1.323δις ευρώ για το έτος 2018 και πιθανολογείται να φθάσουν 1.523διςευρώ, εάν εκταμιευθούν το σύνολο των εγγεγραμμένων χρημάτων στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για την δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων αύξησε την εισφορά της υγειονομικής περίθαλψης στο 6%. Εξ αυτού του μέτρου ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει από τις τσέπες μας 800εκ.ευρώ κατ’ έτος. Ούτε τα εν λόγω ποσά δεν δίδονται στα Νοσοκομεία, παρότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά πολύ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων τέλους του έτους είναι 800 εκ. ευρώ.

Το Δεκέμβριου του έτους 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ήταν 299 εκ. ευρώ (υποχρέωση για να κλείσει η Αξιολόγηση). Τον Νοέμβριο του έτους 2018 οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ήταν 482 εκ. ευρώ (κοινοποιούμε).

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων το έτος 2014 ήταν 1.500 δις ευρώ και εισέπραξαν από τα ασφαλιστικά ταμεία με πρωτοβουλία των υπηρεσιών άνω των 200 εκ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος θα διαμορφωθεί με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στα 949 εκ. ευρώ. Όμως αυτό διόλου δεν θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
208 εκ. ευρώ εξ’ αυτών αφορούν την αύξηση στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και θα καταλήξει ως δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το έτος 2018 η προϋπολογισθείσα φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων ήταν 530 εκ. ευρώ. Υπήρξε υπέρβαση παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετώπισαν τα Νοσοκομεία (ειδικά σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα) 240 εκ. ευρώ.

Τα 240εκ.ευρώ χρεώθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με το σύστημα επιστροφών (clawback και rebate). Εφέτος θα εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων φαρμακευτική δαπάνη 738εκ.ευρώ με ρητή εντολή καμίας υπέρβασης.

Ως εκ τούτου η κατάσταση εφέτος σε φάρμακα στα Νοσοκομεία θα είναι ίδια και χειρότερη λόγω και της ανατίμησης των φαρμάκων που προωθείται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα βγουν ωφελημένες 240 εκ. ευρώ αφού δεν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν ούτε ευρώ πίσω τέλος του έτους 2019 όπως έκαναν πέρυσι με τα 240 εκ. ευρώ. Να το δωράκι της κυβέρνησης στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Επιτροπή ανταγωνισμού που η πλειοψηφία των μελών της ορίζεται από την κυβέρνηση (Υπουργείο Οικονομικών) δεν έβαλε μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στις φαρμακευτικές εταιρείες και στην Novartis για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Οι άλλες χώρες του κόσμου επέβαλαν υψηλά πρόστιμα (Αμερική, Τουρκία, Ν.Κορέα κ.α.).

Ζητάμε από τη κυβέρνηση να αφήσει τα παχιά λόγια και να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν στο Σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση δια στόματος κου Τσίπρα προσλαμβάνει χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Το έτος 2018 έκλεισε χωρίς καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Αποχώρησαν 1500 υπάλληλοι μεταξύ αυτών 300 γιατροί λόγω ορίου ηλικίας και 800 νοσηλευτές και δεν έγινε καν η αναπλήρωσή τους.

Γι’ αυτό τα Νοσοκομεία είναι σε αυτή την δεινή κατάσταση. Κλείνουν κλινικές και κρεβάτια με εσωτερικές διευθετήσεις των Νοσοκομείων. Οι ασθενείς γι’ αυτό νοσηλεύονται σε ράντζα. Γι’ αυτό είναι κλειστές οι ΜΕΘ. Γι’ αυτό ταλαιπωρούνται με συνεχείς διακομιδές από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Γι’ αυτό περιμένουν 8 ώρες στα ΤΕΠ έκτακτα περιστατικά να εξετασθούν.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου