Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Με 153 «ναι» πέρασε το ξεπούλημα της Μακεδονίας



Χρήστος Μπόκας - protothema.gr

Με το «ναι» των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ προθύμων κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών - «Ναι» από Θεοχαρόπουλο, Λυκούδη, Παπακώστα, Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Δανέλλη - Οχι» από Κόκκαλη, «παρών» ο Ψαριανός - Έπεισόδιο μετά την ψήφο του Μπαρμπαρούση της Χρυσής Αυγής - Πανό σήκωσε στη Βουλή ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων

Την έγκριση στην «Συμφωνία των Πρεσπών» έδωσε η πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων. Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη 7 κοινοβουλευτικών «ρεταλιών» και ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ ενέκριναν την σύμβαση που παραχωρεί στα Σκόπια των όρο «Μακεδονία», αναγνωρίζει την γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», τους πολίτες της ως «μακεδόνες» και την γλώσσα τους «μακεδονική».

Υπερ της κύρωσης ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής – προερχόμενος από το Ποτάμι – Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε «παρών» ενώ σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτευση καταψήφισε.

Επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή 

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να «στήσει» εντάσεις. Ο Κώστας Μπαραμπαρούσης που επέστρεψε στο φιλοναζιστικό μόρφωμα δηλώνοντας την ψήφο του είπε «Όχι στην προδοσία». Η ψήφος είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θα θεωρηθεί άκυρη αν δεν αποσυρθει η «προδοσία» γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα του Ηλία Κασιδιάρη. Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να επιστρέψει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Μπαρμπαρούσης και να δηλώσει «όχι», προκειμένου να προσμετρηθεί η ψήφος του όπως και έπραξε.

Πανό από τον Σαρίδη
Στη συνέχεια, όταν ήρθε η σειρά του να ψηφίσει ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ύψωσε πανό στη Βουλή που έγραφε «Δεν φταίει η Δημοκρατία για το ξεπούλημα της Δημοκρατίας».

Μητσοτάκης: Ψήφισαν την επιζήμια Συμφωνία με μια ευκαιριακή πλειοψηφία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε δημοσιογράφους: 

Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.

Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.

Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση.

Πιστή στη λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή.

Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες.

Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν απ’ το ξημέρωμα.

Και η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά. Το μπορούμε.

1 σχόλιο:

  1. Η πατριδοκαπηλια και ο λαικισμος μπορει και να δημιουργησουν παραπετασμα καπνου για τα σκανδλα που τσουζουν πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή