Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ενημέρωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τις βελόνες



Επειδή δεν υπάρχουν ποσότητες των 60 τεμαχίων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από 50 έως 300 τεμάχια, τα οποία καλύπτουν την προβλεπόμενη ποσότητα μέχρι 5 μήνες.

IATRONET

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη συνταγογράφηση βελονών σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ενημερώνει ότι:

Οι προβλεπόμενες από το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ποσότητες βελονών για ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι 60/μήνα (720 βελόνες/έτος). Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν ποσότητες των 60 τεμαχίων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από 50 έως 300 τεμάχια, τα οποία καλύπτουν την προβλεπόμενη ποσότητα μέχρι 5 μήνες.

Οι βελόνες χορηγούνται πλέον με την κατηγορία παροχής: «Διαβητολογικό Υλικό με Ετήσιο Πλαφόν (μία γνωμάτευση)», στην οποία ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει, όπως προαναφέραμε, ποσότητα βελονών από 50 έως 300 τεμάχια.

Προβολή

Όπως μας ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ: «Η γνωμάτευση χρειάζεται να εκτελεστεί μέσα σε ένα μήνα και μπορεί να επαναληφθεί τόσες φορές ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΚΠΥ ποσότητα». Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συνταγογραφήσει εκ νέου βελόνες και πριν την πάροδο των 5 μηνών (στην περίπτωση που έχει συνταγογραφήσει 300 βελόνες), όχι, όμως, πριν περάσει ένας μήνας. Όταν έχει συνταγογραφηθεί η προβλεπόμενη από τον ΕΚΠΥ ποσότητα, αλλά το έτος δεν έχει παρέλθει, το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συνταγογραφήσει βελόνες μόνο με γνωμάτευση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), στην οποία θα καθορίζονται οι επιπλέον ποσότητες που χρειάζεται ανά μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου