Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Να τι προκαλεί η ΑΝΟΗΤΗ άρνηση εμβολιασμών: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουάσινγκτον από επιδημία ιλαράς

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA-

Από χθες, Δευτέρα, υπάρχουν 36 επιβεβαιωμένα περιστατικά ιλαράς στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μια εξέλιξη που υποχρέωσε τον κυβερνήτη, Jay Inslee, να την κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μικρά παιδιά", δήλωσε ο Inslee στην σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν "έναν ακραίο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες περιοχές".

Υπήρχαν 35 περιπτώσεις ιλαράς στην κομητεία του Clark, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της πολιτείας στον ποταμό Κολούμπια απέναντι από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 31 από τις περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που δεν είχαν ανοσοποίηση ιλαράς, δηλαδή δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Τα άλλα τέσσερα περιστατικά δεν επαληθεύονται. Από τα 35 περιστατικά, τα 25 είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 10 ετών! Υπάρχουν επίσης ακόμα 11 ύποπτα κρούσματα στην κομητεία του Clark.

Η διακήρυξη του Inslee επιτρέπει στους οργανισμούς και τα τμήματα να χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους και να "κάνουν ό, τι είναι λογικά δυνατό να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές".

Τα απόνερα του ΑΝΟΗΤΟΥ αντιεμβολιαστικού κινήματος

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο που απαγορεύει την προσωπική επιλογή για “απαλλαγή” από το το εμβόλιο ιλαράς. Δηλαδή υποχρεώνει βάση νόμου όλους τους πολίτες να εμβολιάζονται κατά της ιλαράς. Η προτεινόμενη νομοθεσία διαβιβάστηκε στην τοπική Επιτροπή Υγείας και Ευεξίας του Σώματος. Αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί όπως πρέπει...

Την περασμένη εβδομάδα, ένα άτομο με ιλαρά παρακολούθησε ένα παιχνίδι μπάσκετ των Portland Trail Blazers στο Όρεγκον εν μέσω της επιδημίας. Άλλα άτομα με ιλαρά πήγαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, καθώς και σε νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, εκκλησίες και εστιατόρια σε ολόκληρη την επαρχία Clark της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Η ιλαρά είναι ένας μεταδοτικός ιός που εξαπλώνεται μέσω του αέρα, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Τα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, εξανθήματα σε όλο το σώμα, βουλωμένη μύτη και κόκκινα μάτια, τυπικά εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία εντός δύο, ή τριών εβδομάδων. Ένα ή δύο από τα 1.000 παιδιά που κολλάνε ιλαρά πεθαίνουν από επιπλοκές, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η ιλαρά εξαλείφθηκε χάρη στον εμβολιασμό και επανήλθε εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Το 1978, το CDC έθεσε ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της ιλαράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και το 1982. Η ιλαρά έφτασε πράγματι να εξαλειφθεί -δηλαδή δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης της νόσου για περισσότερο από 12 μήνες- από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πρόσφατη αύξηση στα μη εμβολιασμένα παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που δεν έκαναν το εμβόλιο ιλαράς κατά την ηλικία των 2 ετών αυξήθηκε από 0,9% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 2011 σε 1,3% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν το 2015, ανέφερε το CDC τον Οκτώβριο.

Στην κομητεία του Clark της Ουάσινγκτον, εκεί όπου συμβαίνει η τωρινή έξαρση, το 7,9% των παιδιών που εισέρχονται στο νηπιαγωγείο δεν έκαναν το εμβόλιο της ιλαράς επειδή... έτσι αποφάσισαν οι γονείς τους, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της ίδιας σχολικής χρονιάς, το 7,5% των παιδιών όλων των σχολικών τάξεων δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, εξαιτίας της άγνοιας, ή/και της ανόητης επιλογής των γονιών τους.

Ο δρ. Sanjay Gupta, διευθύνων ιατρικός ανταποκριτής του CNN σχολίασε: "Μόλις το ποσοστό εμβολιασμού αρχίσει να πέφτει κάτω από το 95% του γενικού πληθυσμού, αρχίζει να χάνεται το φαινόμενο “προστασίας της αγέλης”. Αυτό σημαίνει ότι επειδή έκανε ένας το εμβόλιο προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του, λόγω της “αγέλης” στην οποία ζούμε όλοι οι άνθρωποι μαζί. Το ποσοστό εμβολιασμού στην κομητεία του Clark έπεσε τόσο χαμηλά, ώστε χάθηκε αυτή την προστασία της αγέλης και αυτό είναι σημαντικό κομμάτι του προβλήματος”.

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://edition.cnn.com

Τι είναι η ιλαρά

Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η νόσος της ιλαράς και ο ιός που την προκαλεί έχουν το ίδιο όνομα. Ο ιός της ιλαράς συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.
Πού οφείλεται η νόσος: Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτάρνισμα.

Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες. Είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.

Ο ιός της ιλαράς ζει στις βλέννες της μύτης και του λαιμού του μολυσμένου ατόμου. Όταν το άτομο βήχει ή φταρνίζεται τα σταγονίδια ψεκάζονται στον αέρα και μεταδίδονται στη μύτη και το λαιμό άλλων ατόμων καθώς αναπνέουν ή μέσω των χεριών τους που αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους, ενώ πριν έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες με σταγονίδια του ιού της ιλαράς. Ο ιός ζει σε μολυσμένες επιφάνειες περισσότερο από δύο ώρες.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η ιλαρά είναι σπάνια σε χώρες και περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς είναι υψηλή αλλά ενδημεί (μόνιμα αυξημένη συχνότητα μεμονομένων κρουσμάτων ιλαράς σε μία περιοχή) σε πολλά μέρη του κόσμου και σε χώρες που δεν εφαρμόζεται συστηματικά το εμβόλιο της ιλαράς και μπορεί να παρατηρηθούν επιδημίες (πολλά κρούσματα σε περισσότερες περιοχές) κάθε 2-4 χρόνια.

Πως εκδηλώνεται η ιλαρά: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:

Κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
Πυρετό
Βήχα
Ρινόρροια
Ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
Αίσθημα αδυναμίας
Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.

Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 °C.

Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενεί.
Διάγνωση της ιλαράς: Εξετάσεις

Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαράς, ή η απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα.

Επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι έχει ιλαρά, ή νόσησε πρόσφατα από αυτή, προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.
Ιλαρά: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
Λαρυγγίτιδα
Βρογχιολίτιδα
Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής
Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων
Εγκεφαλίτιδα
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης. Επίσης συνίσταται χορήγηση υγρών και απογυγή δραστηριοτήτων που κουράζουν τα μάτια (διάβασμα, τηλεόραση) τα οποία είναι ευερέθιστα. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν συνίσταται εκτός και αν παρουσιαστούν επιπλοκές.

Πώς να προφυλαχτείτε από την ιλαρά – Πρόγνωση

Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών.

Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοσος γ-σφαιρίνη για να προστατευθούν από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να του εξασφαλίσει πλήρη προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσει θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου