Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Πάνω από 600 εκατομμύρια τα ληξιπρόθεσμα χρέη του τομέα Υγείας



Εκατοντάδες εκατομμύρια χρωστούν τα νοσοκομεία.

Onmed.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ ξεπερνούν τα 480 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πάνω από 180 εκατομμύρια χρωστά ο ΕΟΠΥΥ. 

Το σύνολο των οφειλών στον τομέα Υγείας ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση είχε ως στόχο μέχρι το τέλος του 2018 να μηδενίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τους πιστωτές να απευθύνουν όλο και πιο έντονες σχετικές συστάσεις. 

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που εκδόθηκε στην αρχές του μήνα, έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας (και μερικά ακόμη υπουργεία) να δίνει λεπτομερή στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του, με συγκεκριμένους δείκτες και τεκμηρίωση κάθε δράσης. 

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί, ένταντι του οικονομικού επιτελείου, για τη λήψη διορθωτικών μέτρων στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Οι βασικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν έλεγχο της πορείας των πιστώσεων, συνεχή παρακολούθηση των διαθεσίμων πιστώσεων και των υποχρεώσεων, εξόφληση των τιμολογίων εντός των προθεσμιών, ώστε να μη συσσωρεύονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό. 

Στον προϋπολογισμό του 2019, το ταμειακό ισοζύγιο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίζεται «μείον» κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, αφού τα έσοδα προβλέπονται 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα πάνω από 3,3 δις.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες Υγείας, ενώ οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ υποστηρίζουν πως για άλλη μια φορά το κονδύλι είναι λειψό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου