Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Νόμος του κράτους η συμφωνία των Πρεσπών – Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε χωρίς καθυστέρηση η συμφωνία των Πρεσπών, που υπερψηφίστηκε χθες το μεσημέρι από την Ελληνική Βουλή.

http://www.kathimerini.gr

Πλέον η συμφωνία αποτελεί νόμο του κράτους.

Αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, το κείμενο υπεγράφη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, και στην συνέχεια πήρε ΦΕΚ με ημερομηνία 25/1/2019 (το αρχείο επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου). 

Τα επόμενα βήματα

Όπως έγινε και μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τα Σκόπια, η Ελλάδα θα ενημερώσει την ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση η οποία θα αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της.

Πρώτος θα ενημερωθεί ο ΟΗΕ ο οποίος ήταν και ο διαμεσολαβητής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μόλις κυρωθεί και αυτό, τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η χώρα να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Τα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στα Σκόπια να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π.

Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Ακόμα, σε ότι αφορά το θέμα των σχολικών βιβλίων θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου