Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση! Ξεκινούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι

28 Ιανουαρίου 2019

Με αυστηρούς κανόνες και οδηγίες θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι γιατροί όλης της χώρας τη συνταγογράφηση για τους ασθενείς αλλά και για όλες τις ασθένειες, αφού σύντομα θα έχουν δημιουργηθεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για κάθε πάθηση.

Σιγά σιγά όλες οι παθήσεις θα καλύπτονται φαρμακευτικά με συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί και οι οποίες εφαρμόζονται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Καθημερινά προστίθενται και νέοι κανόνες (πρωτόκολλα) συνταγογράφησης φαρμάκων που αποτελούν το βασικό κλειδί για τον έλεγχο των κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Διαβάστε ΕΔΩ «Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες»

Μάλιστα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ενταχθούν στο σύστημα τέσσερα νέα πρωτόκολλα που θα αφορούν στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, στην Οστεοπόρωση, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στη νόσο του Πάρκινσον και στην Επιληψία, ενώ συνολικά υπάρχουν σήμερα 55 φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Κούρεμα στα συνταγές φαρμάκων

Στόχος να περιορισθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται καθημερινά και εκτοξεύουν τη φαρμακευτική δαπάνη, ενίοτε και άσκοπα.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των συνταγών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια αφού εκδίδονται περίπου 6 με 6,5 εκατ. συνταγές το μήνα, ενώ η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει συνολικά 1,945 δις ευρώ για φάρμακα των ασφαλισμένων.

Ήδη σήμερα εφαρμόζονται πρωτόκολλα συνταγογράφησης μεταξύ άλλων για:

Αιματολογικά Νοσήματα, Αναπνευστικά Νοσήματα, Αρτηριακή Υπέρταση, Γαστρεντερολογικά Νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, ψωρίαση, ρευματολογικά νοσήματα κ.α.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα φθάσουν τα 70.

Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι στο σύστημα συνταγογράφησηςκαθώς έχει διαπιστωθεί πως ακόμη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, εφαρμόζονται με «χαλαρότητα».

Ταυτόχρονα αναζητούνται τυχόν «τρικ» που μπορεί να χρησιμοποιούνται ώστε να αποφεύγονται οι κανόνες στη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παρατυπίες στις συνταγές φαρμάκων ή αξιοποίηση άλλων νοσημάτων για να χορηγηθούν συγκεκριμένα φάρμακα, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους γιατρούς.

2 σχόλια:

  1. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΖΥΓΟΝ ΔΕΝ ΥΠΟΜΕΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.....από άχρηστους, ανεπαρκείς και ανίκανους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή