Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση αφαιρεί από το Υπερταμείο αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για τη μεταβίβαση των 2.330 επίμαχων ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ σήμερα.


Μετά το σάλο που προκάλεσε η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση αποφάσισε την παραμονή της συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ να τα πάρει πίσω. Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για τη μεταβίβαση των 2.330 επίμαχων ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ σήμερα, 21 Ιανουαρίου.

«Ο ηθικός πανικός και η κινδυνολογία για την τάχα παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο λαμβάνει οριστικό τέλος. Εξαιρέσαμε, ταυτοποιήσαμε, νομοθετούμε» επισημαίνει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Εξάλλου, με θέμα τις ενέργειες του υπουργείου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πραγματοποιήσει την Τρίτη, στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα στο ΦΕΚ με υπογραφή του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, ∆ημήτρη Λιάκου και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα παραπάνω ακίνητα «εκ του συνόλου των δέκα χιλιάδων εκατόν δέκα εννέα (10.119) ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».

Λόγω των εξελίξεων, η προγραμματισμένη για αύριο εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), από κοινού με του δημάρχους Σπάρτης και Πατρέων κατά των μεταβιβάσεων των ακινήτων στο «Υπερταμείο», αναβλήθηκε για τις 2/4/2019.

Αναμένεται πλέον η έκδοση ΦΕΚ από τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου