Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

«Ανάμεικτα συναισθήματα» από τους ρευματοπαθείς για τη χορήγηση βιολογικών στα Κέντρα Υγείας


Αποτέλεσμα εικόνας για ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΣ

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Καλοσωρίζουν την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενδοφλέβιων βιολογικών παραγόντων στα Κέντρα Υγείας της χώρας, οι σύλλογοι ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Μέρος εξ αυτων, όμως, εκφράζει επιφυλαξείς, τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την ασφάλεια των ασθενών.

Δικαίωση χαρακτηρίζει την απόφαση η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), καθώς είχε επισημάνει το ζήτημα πολλαπλώς στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το μόνο σημείο, όμως, που υπογραμμίζει είναι η σημασία της «βραχύχρονης ενημέρωσης στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών παραγόντων του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στην αντιμετώπιση ειδικά των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των αντιρευματικών φαρμάκων». Αυτό αναφέρει η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ Αθανασία Παππά προσφέροντας τη βοήθεια της εταιρείας, σε συνεργασια με άλλους φορείς για την άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, όμως, εκφράζει τον προβληματισμό της.

Αν και κρίνει θετική καταρχήν την απόφαση, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση στη θεραπεία «σε ασθενείς που διαμένουν σε νησιά ή σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα», επισημαίνει και την ανησυχία της. Κοινό σημείο είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά η ΡευΜΑζην εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο θωρακίζεται η υγεία των ασθενών. Απαιτείται η «τήρηση ορισμένων κριτηρίων επάρκειας στα ΚΥ, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα των βιολογικών παραγόντων, που απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού –ιατρικού και νοσηλευτικού- αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαχείριση των πιθανών παρενεργειών», υπογραμμίζει.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας, ώστε και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να διευκολυνθούν στην πιστοποίηση των κατάλληλων Κέντρων Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό».

Επιπλέον, η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα Ρευματολόγου, στην οποία απαιτείται να αναφέρεται αναλυτικά η διάγνωση, αλλά και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς.

Η ΡευΜΑζην επισημαίνει πως ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα Ρευματολόγο, ειδικά δε σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων (π.χ. αλλεργική αντίδραση) όπου θα χρειάζεται η άμεση λήψης απόφασης για τη διακοπή η συνέχιση της έγχυσης.

«Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αποσαφηνίσει τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων και να προβεί στην απερίφραστη εγγύηση τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί εμπράκτως η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών», κατάλήγει η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου