Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Μπαργιώτας προς τον υπουργό Υγείας: Κάνατε μια τρύπα στο νερό

Στη διαφαινόμενη αποτυχία των ΤοΜΥ και συνολικά του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναφέρθηκε χθες ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. 
Health view.gr

Όπως είπε κατά τη συζήτηση στη βουλή, ο κ. Μπαργιώτας απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, «μιλάω ως εκπρόσωπος του κόμματος και μέλος της παράταξης η οποία έστησε το σύστημα υγείας. Έκτισε ό,τι βρήκατε εσείς, με τα προβλήματα που είχε ως δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα. 

Η χώρα -με τα στατιστικά και όχι με τις εντυπώσεις των ασθενών- έχει πάρα πολλούς γιατρούς, έχει πάρα πολλά εργαστήρια, έχει πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και δεν έχει κανένα σύστημα. Δεν είχε ποτέ, με ιστορικές ευθύνες όλων μας. Δεν έχει και σήμερα, όμως. Δεν ισχυρίζομαι ότι το κάνατε χειρότερο, ισχυρίζομαι ότι κάνετε μία τρύπα στο νερό. Καλές είναι οι αναγγελίες -δεν αμφισβητώ τις προθέσεις.

 Σύμφωνα, όμως, με τα συνταγματικά όρια έχετε έξι μήνες κυβερνητικής ζωής και δεν έχετε κάνει τίποτα. Τον πήχη, από τον οποίον περάσατε από κάτω την 1η Ιανουαρίου, δεν τον έβαλα εγώ, τον βάλατε εσείς. Όντως λειτουργούν 110 ΤοΜΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνετε, αλλά είχατε τον πήχη 239. Έχετε περίπου 45% compliance. Εσείς είπατε από 1/1/2019: το διαφημίζατε και έχετε δεσμευτεί και στην τρόικα για αυτό -για να πάρετε τα λεφτά- ότι θα αρχίσει να ισχύει το gate keeping και όλοι θα έχουν οικογενειακό γιατρό».

Στη συνέχεια, επικαλούμενος τα στατιστικά, τόνισε τη δυσκολία πρόσβασης στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που είναι φρακαρισμένο. Συγκεκριμένα, ανέφερε «Είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, το οποίο να αξιοποιεί τις πολλές και αξιόλογες κρατικές δομές. Γιατί μπερδεύετε μονίμως το κρατικό με το δημόσιο. Δημόσιο για μένα είναι και η αυτοδιοίκηση την οποία την έχετε αποκλείσει και την έχετε πετάξει έξω. Δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα παράγουν και ιδιώτες, αν ο ΕΟΠΥΥ τους ελέγχει και τους πληρώνει και ο ασθενής δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Λυπάμαι, αλλά τα στατιστικά σας διαψεύδουν. Από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότεροι, όλο και φτωχότεροι άνθρωποι στη χώρα αγοράζουν τα φάρμακα, γιατί δεν βρίσκουν γιατρό να τους τα γράψει και αναζητούν ιδιώτες, για να κάνουν μία εξέταση αίματος, για να πάνε να τους δει για μία γρίπη ή για μια ασθένεια, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, το οποίο είναι φρακαρισμένο. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα στοιχεία είναι δεδομένα και επιδεινώνονται, γιατί η ελάχιστη χρηματοδότηση, που είχατε και βρήκατε, αντί να επενδυθεί στο υφιστάμενο πρωτοβάθμιο κρατικό σύστημα, αντί να προσληφθούν τρεις χιλιάδες άνθρωποι στα αστικά κέντρα υγείας, που έχει κάποια η Αθήνα -και υπολειτουργούν και το ξέρετε- πήγαν να δημιουργήσουν καινούριες δομές, οι οποίες φυσικά και δεν λειτουργούν, γιατί δεν είχαμε υποδομή».

5 σχόλια:

  1. ΠΦΥ χωρίς Ειδικούς Γιατρούς είναι ανέφικτη και αδιανόητη.Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν;Πώς είναι δυνατόν να κάνεις ΠΦΥ με τρείς Ειδεικότητες; Κάνεις Κυβέρνηση με τρείς Υπουργούς;Δέν έχουν συμβουλάτορες με εμπειρία στη ΠΦΥ; Το 97% περίπου των παθήσεων, σχεδόν όλων των Ειδηκοτήτων, ανήκουν στην ΠΦΥ και ένα 3% είναι για Νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο Ειδικός Γιατρός μόνο από την περιττή συνταγογραφία την περικοπή περιττών εξετάσεων και το κόστος και τις συνέπειες των λανθασμένων διαγνώσεων απο μή Ειδικούς βγάζει τον μισθό του και εξοικονομεί τεράστια ποσά στο κράτος.Περίπου 60 χρόνια και με τις όποιες δυσχέρειες και αδυναμίες,έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και ποινών και ολα αυτά τις περισσότερες φορές εσκεμμένα,κυρίως μέσω του ΙΚΑ λειτουργούσε η ΠΦΥ και ήταν ο κυματοθραύστης στη προσέλευση των ασθενών στα Νοσοκομεία.Όλο αυτό το οικοδόμημα αντί να βελτιωθεί και εκσυγχρονιστεί γκρεμίστηκε δια χειρός Άδωνιδος.Απολύθηκαν χιλιάδες Γιατροί με τεράστια εμπειρία στη ΠΦΥ, χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους νέους Γιατρούς και φτάσαμε στο γενικό χάος και την ακαταλόγιστη σπατάλη του σήμερα.Σχεδόν όλες οι Ειδικότητες είναι απαραίτητες στη ΠΦΥ,αλλα με αυστηρά καθορισμένους ρόλους.Ο οικογενειακός Γιατρός δίνει τις πρώτες βοήθειες και κατευθύνει. Ο Ειδικός την ανάλογη θεραπεία-πράξη-παρακολούθηση ή την παραπομπή στην αντίστοιχη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας. Δέν μπορούν να καταλάβουν ότι για να ανέβεις στο δεύτερο όροφο πρέπει να περάσεις από τον πρώτο;Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα θεμέλια ενός συστήματος Υγείας είναι η ΠΦΥ;Αν δεν κάνεις γερά θεμέλια όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 7.45,πολλα λογια λες και ΜΗΔΕΝ ΟΥΣΙΑ, διοτι η ουσια του θεματος ειναι οτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ τους γιατρους για να εχεις υπηρεσιες. Οποτε σταματηστε να πληρωνετε τον καθε αργοσχολο,αγραμματο, και καθε λογης σκυλολοι και ΒΑΛΤΕ ΓΕΡΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ να πληρωσετε τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ που ειναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ μια κοινωνια!

      Διαγραφή
    2. 7.50Ζήσε με ματαιοδοξία και Ουσία οπως λές και άσε τα καυκάσια γερόντια να ζούν με τον μισθό τους!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Οι πολιτες να πάνε στα ΤΟΜΥ.
    Τους περιμένει η Αφρόκρεμα των ιατρών...
    Αλήθεια λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας ειναι καλα τα αναλφαβητα καυκάσια γεροντια, οι αξιολύπητοι γέροντες οικογςενειακοι γιατροι του Memorial Hospital, α ρε γέροντες, α ρε γέροντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή