Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ο ΙΣΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, στον Εισαγγελέα, για τη χρήση ληγμένων επικίνδυνων χημικών ουσιών, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία


Δημοσιεύθηκε 21 Ιανουαρίου 2019

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, για τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, από τις Δυνάμεις Δημόσιας Τάξης, στο χθεσινό ειρηνικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής, των συμπολιτών μας.

Όπως μάλιστα τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικές ουσίες, ληγμένες και επικίνδυνες -ειδικά για ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι-, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες.

«Για μία ακόμη φορά η ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε μακελειό, επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία όλων των πολιτών, όταν χιλιάδες τόνοι χημικών ουσιών έπεσαν στους διαδηλωτές με αποτέλεσμα η Αθήνα, να μετατραπεί σ έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων ,με στόχο να φιμωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαδήλωναν ειρηνικά προασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα στην μηνυτήρια αναφορά του ΙΣΑ, επισημαίνονται τα εξής:

«Με αφορμή το θλιβερό γεγονός της ευρείας χρήσης χημικών ουσιών, στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, επανέρχεται στο προσκήνιο η επικινδυνότητα της χρήσης χημικών ουσιών –δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της Δημόσιας Τάξης. Οι επικίνδυνες αυτές χημικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να διαλύσουν μια ειρηνική συγκέντρωση και μάλιστα εναντίον πολιτών κάθε ηλικίας με αποτέλεσμα η υγεία τους να εκτεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των διαδηλωτών που ήρθαν σε επαφή με τα χημικά παρουσίασε προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και στην όραση. Θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί η ανάλυση των φιαλιδίων χημικών που χρησιμοποιήθηκαν. Ανάλυση παλαιότερων δειγμάτων είχαν δείξει μεταξύ άλλων την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου των χημικών ουσιών από τα κράτη μέλη για πολεμικούς σκοπούς. Ακόμη η σύμβαση του Παρισιού 1993, που έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα, προβλέπει την απαγόρευση παραγωγής χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς και εμείς προσθέτουμε ποσό μάλλον για ειρηνικά διαδηλώνοντες πολίτες.

Η υπερβολική χρήση αυτών των χημικών ουσιών, πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία των πολιτών, έχει, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους, σε μικροπεριβάλλοντα, προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ενώσεων, σε επίπεδα ικανά να επιφέρουν συμπτώματα στους κατοίκους της περιοχής, για μακρό χρονικό διάστημα. Η όποια μορφή καταστολής, θα πρέπει να γίνεται μέσα από ασφαλείς διαδικασίες που ακολουθούνται σε άλλα κράτη και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά.»

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση επέμβασή του Εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η ενέργεια αυτή, με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα η χρήση χημικών ουσιών ,κατά των διαδηλωτών, μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο και να οδηγήσει σε βλάβες της υγείας των πολιτών και ζητά επίσης να διερευνηθεί αν ανακύπτουν συνακόλουθα, ενδεχόμενα, ποινικών ευθυνών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου