Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν κριτήρια για εισαγωγή σε ΜΕΘ και εφημεριακό καθεστώς στο λεκανοπέδιο



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συγκάλεσε χθες το απόγευμα (23/1) σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου όσον αφορά την υπερπληρότα των κλινών στις γενικές εφημερίες και τη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως είπε ο ΥΥΚΑ για τις κλίνες ΜΕΘ, «το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ". Ενώ για το εφημεριακό καθεστώς θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με αρμοδίους στα νοσοκομεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Τάκης Τζαννετής, η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Ιωάννα Διαμαντοπούλου, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Κώστας Δραγώνας κ.α.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν διαφάνηκε ότι το πρόβλημα των «ράντζων» μετά από γενική εφημερία μεγάλων νοσοκομείων όπως το «Αττικόν» , είναι διαχρονικό και σχετίζεται συνήθως με τη μεγάλη προσέλευση ασθενών σε τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα, έχουν καλές υποδομές και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες . Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, που κατανέμει ανισότιμα τον αυξημένο όγκο περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, αν και δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτή τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:

1. Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την «πρώτη γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων, με ειδικευμένους γιατρούς. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας θα είναι πιο ορθολογική και θα κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν. Η προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ , η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων, υπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο.

2. Ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Ήδη εφημερεύει καθημερινά το ΚΥ Αλεξάνδρας και έχει δρομολογηθεί ανάλογη ρύθμιση για 4-5 ακόμα Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού , ΚΥ Πειραιά κλπ) .

3. Αναδιοργάνωση του «συμπλέγματος νοσοκομείων» που εφημερεύουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτή την περίοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση» όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κλπ.

Οι κλίνες ΜΕΘ

Όσον αφορά το, επίσης διαχρονικό, πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, το οποίο είναι λογικό να είναι οξυμμένο αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει τις περισσότερες ενεργείς κλίνες και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα, το 2011 υπήρχαν 540 λειτουργούσες και 154 αναπτυγμένες αλλά κλειστές , το 2014 οι λειτουργούσες μειώθηκαν στις 475 και οι ανεπτυγμένες κλειστές ήταν 103, ενώ σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2018, λειτουργούν 552 κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργείς είναι 63. Αυτό συνέβη λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των ΜΕΘ όλης της χώρας με γιατρούς και νοσηλευτές αφού προκηρύχθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών- σύνολο 180- και προσλήφθηκαν περισσότεροι από 300 συμβασιούχους νοσηλευτές.

ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ

Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία (πλέον την ευθύνη της διαχείρισης και της ηλεκτρονικής καταγραφής έχει το ΕΚΕΠΥ και όχι το ΕΚΑΒ) και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

«Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα, καθώς χωρίς αυτό οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές και προσωπικό κινδυνεύει να είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική υιοθέτηση του νέου εφημεριακού συστήματος στο Λεκανοπέδιο, θα προηγηθεί διαβούλευση με τα νοσοκομεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου