Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΠΦΥ: Ξεκινά η οδοντιατρική περίθαλψη στα παιδιά

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου , CNN Greece


Πράσινο φως για το άνοιγμα της οδοντιατρικής περίθαλψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δίνει τώρα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα. 

Ήδη ο κ. Βαρδαρός συζητά τις ημέρες αυτές τα διαδικαστικά ζητήματα με την Οδοντιατρική Ομοσπονδία, προκειμένου να καταλήξουν σε μία Συλλογική Σύμβαση.

Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει υπηρεσίες, από ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, καθώς μέχρι σήμερα, δεν είχε τέτοιες συμβάσεις.

Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που θα αφορά παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, τονίζει στο CNN GREECE ο κ. Βαρδαρός. Τα παιδιά θα μπορούν με ένα voucher να προσέρχονται στον οδοντίατρο (είτε ιδιώτη ελεύθερο επαγγελματία δηλαδή, είτε οδοντίατρο που εργάζεται σε δημόσιες δομές) και να πραγματοποιούν δωρεάν μία σειρά από προληπτικές και όχι μόνο εξετάσεις όπως καθαρισμό δοντιών, δύο σφραγίσματα κλπ.

Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται μία σχετική πλατφόρμα, η οποία θα δέχεται τις παραπομπές.

Το συνολικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η αλήθεια είναι ότι είχαμε τεράστιο κενό στο θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης, και για το λόγο αυτό, ξεκινάμε πρώτα από τα παιδιά και σταδιακά θα πάμε και στους ενήλικες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι οδοντίατροι των δημοσίων δομών στη χώρα μας, ανέρχονται σε μόλις 400.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πάνω από 90% των οδοντιάτρων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, «με κύκλο εργασιών που έχει δεχτεί συντριπτικό πλήγμα και οδηγεί διαρκώς στη μετανάστευση, ακόμη και στην οριστική εγκατάλειψη του επαγγέλματος».

Η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, όπως προέκυψε από τη συμμετοχή της στην μεγάλη απεργία της ΓΣΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, ζητά ακόμη: δημόσια και αναβαθμισμένη οδοντιατρική περίθαλψη για όλους, πραγματική και όχι προσχηματική παροχή πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ, πρόσληψη οδοντιάτρων και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, ένταξη στη χαμηλότερη κλίμακα του ΦΠΑ (6%) για όλα τα αναλώσιμα και τα φάρμακα του οδοντιατρείου.

6 σχόλια:

  1. Όσο είδε δωρεάν ......γυαλιά ο κόσμος, τόσο θα δει και οδοντιάτρους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ΡΕ ΚΑΤΑΝΤΙΑ .ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΟΥΣ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ?ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα γινουμε συριζωον 8.02 διοτι κανεις οδοντιατρος δεν θα συμβληθει και αρα μια χαρα θα βγαινουμε !

      Διαγραφή
  3. Vousher ? Α α χαχαχαχαχα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το .....δωρεαν μασαζ απο διμετρες μοντελες ποτε αρχιζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή