Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Θερμή» υποδοχή στον Πολάκη στο ΠΑΓΝΗ


Παύλος Πολάκης - ΤΟΜΥ Χανιά

Για κυβερνητική φιέστα μιλούν οι εργαζόμενοι

neakriti.gr

“Θερμή” υποδοχή, διαφωνώντας κάθετα με τη δωρεά των μηχανημάτων από εφοπλιστικά συμφέροντα, προετοιμάζουν για σήμερα, στις 11 το πρωί, στο ΠΑΓΝΗ, στον Παύλο Πολάκη, οι συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων γίνονται στο πλαίσιο των εγκαινίων, που διοργανώνουν από κοινού κυβέρνηση και διοίκηση, του νέου γραμμικού επιταχυντή (linac), ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (ΙΣΝ).

Εκτός από την πολιτική ηγεσία, έχει ανακοινωθεί, μάλιστα, ότι θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, η δωρεά του οποίου καλύπτει παράλληλα τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο εν λόγω γραμμικός επιταχυντής είναι ο δεύτερος που τοποθετείται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης μηχανημάτων ακτινοθεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών (μηχανήματα ακτινοθεραπείας) σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας (Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα και Πάτρα) με νέους σύγχρονους και μεγαλύτερης ακριβείας επιταχυντές, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη θεραπεία καρκινοπαθών στη χώρα.

«Θα μας βρουν αντιμέτωπους»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, κατήγγειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ότι τέτοιου είδους κυβερνητικές φιέστες βρίσκουν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους στον χώρο της δημόσιας υγείας, που διεκδικούν δημόσια και δωρεάν υγεία και όχι δωρεές από εφοπλιστές και άλλους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Μάλιστα, ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό έχει προσληφθεί για τον γραμμικό επιταχυντή και θα τον χειρίζονται εργαζόμενοι από άλλα πόστα που θα χρειάζεται να μετακινούνται για τον σκοπό αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού νοσοκομείου.

«Το ένα μηχάνημα είναι ο δεύτερος γραμμικός επιταχυντής και το άλλο μηχάνημα είναι μια εξελιγμένη “γ” κάμερα. Η δική μας συγκέντρωση και η στάση εργασίας έχει να κάνει με την προσπάθειά μας να δείξουμε, απέναντι στη φιέστα που ετοιμάζει το υπουργείο, την πραγματική εικόνα που σήμερα υπάρχει όχι μόνο στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία. Εμείς θεωρούμε ότι η κοινή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των εφοπλιστών δείχνει τη στρατηγική σύμπλευση που έχουν, όπως είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στον κοινό τους ρόλο για νοσοκομεία-επιχειρήσεις με ασθενείς-πελάτες και εργαζόμενους σκυφτούς, εξαντλημένους και λεηλατημένους. Θέλουν να δείξουν και με την παρουσία των εκπροσώπων των εφοπλιστών ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα, αθωώνοντάς τον ακριβώς για τη “σφαγή” των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών και των άλλων εργαζομένων. Και επίσης ότι στα νοσοκομεία υπάρχει αλλαγή της κατάστασης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ο κ. Βρύσαλης.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων τον Φεβρουάριο

Εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είχε συνάντηση και για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσα από ελαστικές συμβάσεις εργασίας και “βλέπουν” κάποια στιγμή την πόρτα της εξόδου. «Για άλλη μια φορά βεβαιωθήκαμε», σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, «ότι η λύση με την εκδίωξη των εργολάβων δεν είναι οι κρατικές συμβάσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου. Έτσι φτάσαμε και πάλι να κινδυνεύουν να απολυθούν τέλος Φλεβάρη με αρχές του Μάρτη, επειδή λήγει η σύμβασή τους, 17 εργαζόμενοι για το ΠΑΓΝΗ στη σίτιση και την καθαριότητα και άλλοι 11 συνάδελφοί μας στο Βενιζέλειο».

Αποφασίστηκε μάλιστα η μαζική παρουσία όλων - συμβασιούχων και μόνιμων - στη σημερινή κινητοποίηση, στα εγκαίνια που θα γίνουν στο ΠΑΓΝΗ. Και το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε συζήτηση το αίτημα να αρθούν τα όποια εμπόδια μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και βεβαίως να κατοχυρώνεται σε όλους τους φορείς του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Δεν κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και τον Φεβρουάριο θα καλέσουμε σε σύσκεψη και τους εργαζόμενους στα άλλα νοσοκομεία, αλλά και στο Δημόσιο, όπου υπάρχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας, για ένα ενιαίο μέτωπο, όπως είναι ο χώρος των ΟΤΑ, της Εκπαίδευσης και οπουδήποτε αλλού», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Καταλήγοντας, μας είπε ότι από τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης προέκυψε η ομόφωνη απόφαση «κανείς να μη μείνει μόνος του στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη εργασία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου