Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

«Όπλο» πρώτης γραμμής η ΗΔΙΚΑ για το υπουργείο Υγείας

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ημερίδα της ΗΔΙΚΑ με θέμα «Ο συντελούμενος μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις». Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» του υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας ότι η συμβολή της υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καταλυτική.

Μάλιστα ανέφερε αναλυτικά τα σε 3 πεδία στα οποία η ΗΔΙΚΑ παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του ΥΥΚΑ:

1. Στην πρόσβαση των ανασφάλιστων: Η ΗΔΙΚΑ διασφάλισε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων θα γίνεται εύκολα, χωρίς περιττά «φίλτρα», μόνο με τον ΑΜΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2018, 900.000 ανασφάλιστοι πολίτες αξιοποίησαν το Νόμο 4368/2016 για φάρμακα και εξετάσεις.

2. Στην ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας και τη διαφάνεια: α) με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- πετυχημένο μοντέλο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο (>98%) της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων- η χώρα έχει για πρώτη φορά μια αξιόπιστη βάση δεδομένων από την οποία μπορεί να αντλεί στρατηγικές πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής υγείας και β) με τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα (55 ενσωματωμένα) τα οποία αποτελούν κρίσιμο «κρίκο» στην εξυγίανση στο φάρμακο.

3. Στη μεταρρύθμιση: α) με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ): κρίσιμο εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας και προσφέρει συνεχή, ολιστική και ποιοτική φροντίδα και β) με το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης «ραντεβού» στις δομές ΠΦΥ.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στα νέα πεδία συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με την ΗΔΙΚΑ και πιο συγκεκριμένα:

- στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση νοσηλευόμενων ασθενών

- στα Μητρώα Ασθενών

- στην άυλη συνταγή (ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών)

- στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών

- στη διασύνδεση του ΑΗΦΥ με την Κάρτα Υγείας Αθλητή

- στη διασύνδεση με τα πληροφοριακά σύστηματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Νοσοκομεία, κ.α) με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, θα υπάρχει έλεγχος στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της φροντίδας και θα διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο «προφιλ υγείας» της χώρας. «Πάντα τελικός μας στόχος είναι η ανθρωποκεντρική και αποτελεσματική φροντίδα, η δίκαιη κατανομή πόρων και η ισότητα στην Υγεία» κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου