Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Βρέθηκε ο επικοινωνιολόγος που θα σώσει την... τιμή της Πρωτοβάθμιας!



Επιλέγχθηκε επικοινωνιολόγος που θα αναλάβει την προβολή της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Onmed.gr

Την ώρα που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο έχει οργανωθεί το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλοι παραδέχονται τις ανεπάρκειες, το υπουργείο φροντίζει για την επικοινωνία του!

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι «δράσεις δημοσιότητας για την προβολή της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα» ανατίθενται στην Ε.Κ. η οποία θα υπογράψει σύμβαση 10 μηνών, με συνολική αμοιβή 24.552 ευρώ (19.800 καθαρά). Η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι πληρωμές θα γίνονται τμηματικά και αναλόγως με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Όπως ανέφερε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος,«το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα, διαχείριση της καθημερινής ροής είδήσεων ειδήσεων και πληροφοριών προς ενημέρωση κοινού και επαγγελματιών σε όλη την επικράτεια, ενημέρωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παροχή οδηγιών στους εμπλεκόμενους».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται «στην αντιμετώπιση ανακριβών πληροφοριών που κωλύουν την υλοποίηση της παρέμβασης λειτουργίας των ΤΟΜY»...

Στο πλαίσιο του έργου, «θα δοθούν γραπτές οδηγίες για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων επικοινωνιακής στρατηγικής και καθορισμό των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, θα υπάρξει συντονισμός και υποστήριξη των Υγειονομικών Περιφερειών και θα προετοιμαστεί επικοινωνιακό υλικό για ενημερωτικές δράσεις τοπικής εμβέλειας».

Στόχος της επικοινωνιακής στρατηγικής που θα χαράξει ο σύμβουλος που θα επιλεγεί είναι η αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις νέες δομές ΠΦΥ και η έγκυρη πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης.

Με άλλα λόγια, αναμένεται καμπάνια με στόχο να αυξηθεί η «πελατεία» στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μόνο που κανείς δεν ξέρει αν το ιατρικό και λοιπό προσωπικό θα επαρκεί για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση!

Μεταρρύθμιση χωρίς υποδομές και προσωπικό

Κι ενώ η Αριστοτέλους ετοιμάζει την επικοινωνιακή διαχείριση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα στελέχη του συστήματος εξακολουθούν να βλέπουν πως αυτό αντί να... μεταρρυθμίζεται, καρκινοβατεί. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διακινεί η Αριστοτέλους, μέχρι σήμερα σύμβαση οικογενειακού γιατρού έχουν περίπου 500 γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας και άλλοι 700 του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, μόνο 1,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στο θεσμό, που θεωρητικά από 1ης Ιανουαρίου θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους.

Την ίδια ώρα, 16 μήνες μετά την νομοθετική τους θέσπιση, από τις 239 προβλεπόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) λειτουργούν μόνο 110.

Στα δε Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, οι κενές θέσεις γιατρών φτάνουν και το 40%, ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό οι ελλείψεις αγγίζουν το 65%.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται τα προβλήματα, και ελπίζει σε... καλύτερες μέρες, μέσω προσλήψεων που εκκρεμούν από πέρυσι...

4 σχόλια:

  1. ΞανθοΜαδουρο αρχιτεμπελχανας: τι νομιζετε βρε......κουτουτσικα; Ολα τελεια ειναι! Το προβλημα ειναι μονο.....επικοινωνιακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό έπερεπε να είχε γίνει, όταν ανακοινώθηκε η μεταρρύθμιση. Ίσως τώρα να δούλευε το σύστημα με πλήρη στελέχωση και χωρίς προβλήματα. Θα είχαν αντιμετωπισθεί οι ψευδείς πληροφορίες που παρακολύουν την εφαρμογή του συστήματος. Επειδή τα περιθώρια έχουν στενέψει θα ήταν καλό να ζητηθεί η επικοινωνιακή αρωγή των ήδη υπηρετούντων ΟΙ. Σίγουρα οι ΟΙ θα είναι πρόθυμοι να προπαγανδίσουν τα ωφέλη της μεταρρύθμισης και την εγγραφή των ασθενών. Να μή μείνει η προπαγάνδα όπλο των πολεμίων της ΠΦΥ. Πρέπει να πολεμήσει και η πλευρά των πρωτοπόρων γιατρών των ΤΟΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε Αριστεροι, δεν αποτείνεστε μόνο σε ιθαγενείς, ακομα δεν το έχετε καταλάβει? Τι να σας κάνει ο επικοινωνιολόγος οταν κάνετε συμβάσεις τύπου αφρικανικής χώρας? Οι γιατροι ειναι οτι καλύτερο εχει να επιδείξει μία κοινωνία,συνεπως σταματήστε να ευνοείτε τον καθε λογης αγραμματο και ρακένδυτο και ΒΑΛΤΕ ΓΕΡΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ να πλωρωσετε τους γιατρους όπως τους αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά,
    Λεφτά υπάρχουν!!
    Για...ειδικούς....επικοινωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή