Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Χωρίς ουσία οι κορδέλες που έκοψε ο Πολάκης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου



Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Το προσωπικό του τμήματος αξονικού τομογράφου δεν διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις γνωμάτευσης για να χρησιμοποιήσει το υβριδικό σύστημα απεικόνισης τομογραφικής γ’ κάμερας που εγκαινίασε τη Δευτέρα ο Παύλος Πολάκης

Το πρώτο στην Ελλάδα, και σε δημόσιο νοσοκομείο, υβριδικό σύστημα απεικόνισης τομογραφικής γ’ κάμερας με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT), εγκαινίασε χθες, Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Ωστόσο, πίσω από τα εγκαίνια και τις φιέστες υπάρχει μια άλλη, λιγότερο λαμπερή και ουσιαστική εικόνα για το περίφημο μηχάνημα και τις διαγνωστικές του δυνατότητες καθώς όπως καταγγέλλουν επιστήμονες του ΠΑΓΝΗ το προσωπικό του τμήματος δε διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις γνωμάτευσης αξονικού τομογράφου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με τη δέουσα επισημότητα και δημοσιότητα, και με τον αναπληρωτή υπουργό να είναι πρωταγωνιστής και λόγω της εντοπιότητας και λόγω της εκρηκτικής συμπεριφοράς του – δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν στην είσοδο του νοσοκομείου για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις απολύσεις, και να τους πει σε τόνο που δεν σήκωνε αντιρρήσεις πως «αυτή η κυβέρνηση δεν βγάζει κόσμο από το σύστημα υγείας, αλλά βάζει».

Ότι η κυβέρνηση βάζει επίσης εξοπλισμό και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας το είχε δηλώσει ο κ. Πολάκης στον λογαριασμό του στο facebook, προτού αφιχθεί στο Ηράκλειο και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Μάλιστα, τονίστηκε και από τον κ. Πολάκη και από τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιάννη Τασσόπουλο πως το καινοτόμο, υβριδικό σύστημα εξασφαλίστηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Ο αξονικός που είναι συνδεδεμένος με την γ κάμερα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών. Το σύστημα αυτό προσφέρει μια νέα διάσταση στην Ογκολογία, Ορθοπεδική, Νευρολογία, Καρδιολογία και σε όλους τους τομείς της Ιατρικής» ανέφερε μεταξύ άλλων η διοίκηση του νοσοκομείου.

Όπως όμως αναφέρουν επιστήμονες από το ΠΑΓΝΗ, οι διαγνωστικές δυνατότητες που παρέχει το υβριδικό σύστημα SPECT/CT «χάνονται» μέσα στις φιέστες. «Από τη στιγμή που το προσωπικό του τμήματος δε διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις γνωμάτευσης αξονικού τομογράφου, οι ασθενείς στερούνται τις πολύτιμες καινοτόμες διαγνωστικές πληροφορίες που παρέχει το σύστημα» λένε χαρακτηριστικά στο ygeiamou.gr.

Παγκοσμίως όλα τα υβριδικά συστήματα ιατρικής απεικόνισης χειρίζονται επιστήμονες ή ομάδες επιστημόνων που έχουν την εκπαίδευση και τη δυνατότητα αξιοποίησης όλου του εύρους των διαγνωστικών δυνατοτήτων που αυτά παρέχουν. Το υβριδικό σύστημα του ΠΑΓΝΗ θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία.

Όπως εξηγούν, ο αξονικός τομογράφος που συνδέεται με τη γ-κάμερα, χρησιμοποιείται προς το παρόν, μόνο για μια απλή βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Οι επιπρόσθετες διαγνωστικές δυνατότητες που παρέχει ο αξονικός τομογράφος πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, γιατί το προσωπικό του Τμήματος Πυρηνικής του ΠΑΓΝΗ δεν είναι πιστοποιημένα εκπαιδευμένο στον αξονικό τομογράφο και συνεπώς δεν μπορεί να υπογράφει γνωματεύσεις αξονικής τομογραφίας, κάτι που απαιτεί τη συνέργεια εξειδικευμένων ακτινολόγων.

«Σε μια εποχή που οι διαθέσιμοι πόροι για αναβάθμιση του βϊο-ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμοι, οι ασθενείς που δεν είναι βέβαια σε θέση να γνωρίζουν, συνεχίζουν να απολαμβάνουν διαγνωστικές υπηρεσίες προηγούμενων δεκαετιών. Και μπορεί ο υφυπουργός υγείας κ. Πολάκης να πανηγυρίζει και να εγκαινιάζει την εγκατάσταση του συστήματος, καλό θα ήταν όμως να είχε ενημερωθεί για το κατά πόσο το σύστημα που αγοράστηκε με εθνικούς πόρους αξιοποιείται ή όχι. Είναι αστείο στην κοινωνία της πληροφορίας, να θεωρούν κάποιοι ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς, ή μήπως αυτό θεωρούν;» διερωτώνται οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου