Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ξεκινά εντός του έτους το νέο σύστημα παραπομπών! Πως θα πηγαίνουμε σε ειδικό γιατρό και νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου 29 Ιανουαρίου 2019

Τελικά παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το σύστημα των παραπομπών το λεγόμενο gatekeeping. Ένα σύστημα που επιβάλει πριν από οτιδήποτε, επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ο οποίος και θα δίνει το απαραίτητο παραπεμπτικό για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό (π.χ ΩΡΛ, καρδιολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π.) ή να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός άλλωστε το ξεκαθάρισε πως το σύστημα θα προχωρήσει σταδιακά. Όπως είπε μετά από σύσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Το λεγόμενο gatekeeping και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ΠΦΥ δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις «θύρες» του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα Υγείας».

Στον ειδικό γιατρό μόνο με παραπεμπτικό

Το νέο σύστημα όπως φαίνεται θα μπει στη ζωή μας πλήρως προς το τέλος του 2019. Με βάση βέβαια τα όσα φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα έχουν προηγηθεί προσλήψεις οικογενειακών γιατρών σε ΤΟΜΥ και ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει ο νέος τρόπος στις επισκέψεις.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύει το συγκεκριμένο σύστημα εδώ και χρόνια, παρότι έχουν καταγραφεί δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Οι επισκέψεις στους γιατρούς θα είναι πλέον ελεγχόμενες καθώς εκτός των άλλων θα απαιτείται το πράσινο φως του οικογενειακού γιατρού τόσο για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό όσο και για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Εάν ο ίδιος δεν το κρίνει απαραίτητο μπορεί και να μην είναι δυνατόν να γίνει εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στο νέο σύστημα θα υπάρχουν δύο κατηγορίες παραπομπών

–η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,

–η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό. Με βάση το σχεδιασμό η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Παραπομπή δε θα απαιτείται για προγραμματισμό επίσκεψης στις παρακάτω ειδικότητες:

-γυναικολογία
-ψυχιατρική
-οφθαλμολογία
-οδοντιατρική

Επίσης η εξυπηρέτηση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών δε θα απαιτεί παραπομπή.

8 σχόλια:

  1. Επίσης η εξυπηρέτηση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών δε θα απαιτεί παραπομπή!!!!!!!!!!!
    Όπως καταλαβαίνετε ο καθένας θα βαπτίζει το πρόβλημά του επείγον και θα επισκέπτεται τα ΤΕΠ όποτε του καπνίσει. Μια από τα ίδια θα ζήσουμε όσοι έχουμε την ατυχία να δουλεύουμε στα ΤΕΠ και θα πρέπει να εξηγούμε στον καθένα τι είναι επείγον και τι όχι... Μακάρι να δουλέψει το νέο σύστημα για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αλλά μάλλον δύσκολο με τη νοοτροπία που έχουμε ως λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα καλα , τα ξανακουσαμε αυτα απο τους .......συριζοστοκους ! Ως τοτε ουτε συριζα ουτε εσπα και βεβαια ουτε γιατροι θα υπαρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΛΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ GATEKEEPING ΑΜΕΣΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΕ ΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΣΥΜΒΛΗΘΟΥΝ ΩΣ ΟΙ. ΟΣΟ ΤΟ ΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γεγονός δηλαδή ότι γιατροί στις εφημερίες εξετάζουν 30 τακτικά περιστατικά που τους περιμένουμε το απόγευμα Όλοι το αγνοούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρςε Συριζόπουλα της φτωχολογιάς, ακομα αγράμματοι πιάνεστε?? Αφου δεν μπαινουν οι γιατροι στο συστημα χωρις να δωσετε λεφτα παραπανω, αρα απο ποιους θα γινουν οι παραπομπές?? Αρκουνε μια χουφτα ανειδίκευτα καυκάσια γερόντια?? Αρκουν οι εξουθενωμενοι γέροντες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η θέση των σχεδίων αυτών που φεύγουν είναι στον κάλαθο των αχρήστων... Η γνώμη τους δεν ενδιαφέρει πλέον κανένα! Ενδιαφέρει αυτό που θα γίνει από αυτούς που έρχονται, όχι οι ονειρώξεις των ιδεοψυχαναγκαστικών νοσταλγών αποτυχημένων συστημάτων...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που πιθανώς έλθουν,αν είναι αυτοί που ήταν πρίν τον Σύριζα,που για 40 χρόνια δεν έκαναν ΠΦΥ και ακόμα δεν έχουν κανένα σχέδιο κοινοποιήσει, πολύ φοβάμαι, οτι θα είμαστε για γέλια και για κλάματα. Οσο για τους μισθούς θα είναι σίγουρα για κλάματα. Αν θα μπορούσαν κάτι να κάνουν θα ήταν να καταργήσουν την αποκλειστική απασχόληση από τις δημόσιες δομές και φυσικά την μονιμότητα.

      Διαγραφή
    2. ΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΟΥΝ,ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ.ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΜΥ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.

      Διαγραφή