Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρώτη σε δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, τελευταία στις δαπάνες υγείας



Μάριος Ροζάκος - protothema.gr

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η χώρα μας διέθετε το 2015 το 16,9% του ΑΕΠ για συντάξεις - Το σύνολο των δημόσιων κοινωνικών δαπανών έφθανε το 25,4%

Την υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη μεταξύ των 36 κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε η Ελλάδα το 2015, σε συνάρτηση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της, όπως προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ο διεθνής οργανισμός. Ωστόσο, στο σύνολο των δημόσιων κοινωνικών δαπανών η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα, στην 8η θέση, με ποσοστό 25,4%, καθώς υστερεί στις δαπάνες υγείας και στα κοινωνικά επιδόματα.


Πιο αναλυτικά, η έκθεση δείχνει ότι η χώρα μας δαπανούσε για συντάξεις το 2015 το 16,9% του ΑΕΠ (ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που ήταν 8%), έναντι 12,5% το 2008, λίγο προτού ξεσπάσει η κρίση. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ εξαιτίας των υφεσιακών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι, παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές, η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων στις αρχές της κρίσης. Η δεύτερη υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη κατεγράφη στην Ιταλία και έφθανε το 2015 το 16,2% του ΑΕΠ και η τρίτη στη Γαλλία, όπου ανερχόταν στο 13,9%.

Στις τελευταίες θέσεις στις δαπάνες υγείας και για επιδόματα 

Σε αντίθεση με τη συνταξιοδοτική δαπάνη, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στις δαπάνες για επιδόματα προς τους εργαζόμενους και στις δαπάνες υγείας:

- Η δαπάνη για επιδόματα έφθανε μόλις το 3,3% του ΑΕΠ το 2015, τοποθετώντας τη χώρα μας στην 27η θέση, και ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανερχόταν στο 4%.

- Οι δαπάνες υγείας περιορίζονταν στην Ελλάδα στο 4,8% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 5,7% στον ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει την 24η θέση. Τις υψηλότερες δαπάνες υγείας εμφάνισε η Γαλλία (8,8%), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (8,5%). Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη Γαλλία αντιστοιχούσαν όμως στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ στις ΗΠΑ στο 6,8%.

Οι δαπάνες για όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας, εξαιρουμένων των δαπανών υγείας, ήταν μόλις 0,2% στην Ελλάδα το 2015, έναντι μέσου όρου 2,3% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Πρωταθλήτρια στις συνολικές δημόσιες κοινωνικές δαπάνες αναδεικνύεται, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, η Γαλλία, που διέθετε το 2015 το 32% του εθνικού εισοδήματος για συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ. Τo ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο έναντι του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 20,5%. Οι χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες καταγράφονται στο Μεξικό, που διαθέτει μόλις το 7,5% του ΑΕΠ για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Τη Γαλλία ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα η Φινλανδία (30,4% του ΑΕΠ), το Βέλγιο (29,2%), η Δανία (29%) και η Ιταλία (28,5%). Επονται η Αυστρία (27,7%) στην έκτη θέση, η Σουηδία (26,3%) στην έβδομη και στην όγδοη θέση η Ελλάδα. Την ένατη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία (24,9%) του ΑΕΠ και στη 10η θέση ισοβαθμούν η Νορβηγία και η Ισπανία (24,7%). Εάν συνυπολογιστούν οι ιδιωτικές δαπάνες, η Ελλάδα υποχωρεί κάτω από την πρώτη δεκάδα, μολονότι εξακολουθεί να ξεπερνά τον μέσο όρο. Εντυπωσιακή άνοδο από την 21η στην 2η θέση καταγράφουν σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου