Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αφίσες - έκπληξη στα νοσοκομεία της Ρουμανίας: Μην μας δίνετε «φακελάκια», οι μισθοί μας αυξήθηκαν



«Αφήνουμε τη δωροδοκία να υποφέρει και σας θεραπεύουμε» επισημαίνεται στο ίδιο μήνυμα που έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των ασθενών 

protothema.gr

Με έκπληξη και περιέργεια αντίκρισαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Σλάτινα, στην επαρχία Ολτ της Ρουμανίας, τις αφίσες σε πόρτες και παράθυρα του κτηρίου, στις οποίες αναγραφόταν ένα μήνυμα που δεν είχαν συναντήσει ποτέ στο παρελθόν, σε κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα.

"Οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί, δεν χρειάζεται να μας δωροδοκείτε!" αναφέρεται στο μήνυμα που κυριαρχεί στις αφίσες, οι οποίες "κατέκλυσαν" τους χώρους του νοσοκομείου και προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της "Gazeta de Sud", το Συμβούλιο Διευθυντών του νοσοκομείου της Σλάτινα έλαβε την απόφαση αυτές οι ιδιαίτερες -ως προς το μήνυμά τους - αφίσες να "φιλοξενηθούν" σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας στους ασθενείς και τους εργαζομένους του νοσηλευτικού ιδρύματος ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται και αμείβεται "με αξιοπρεπή μισθό και δεν υπάρχει λόγος να τους δωροδοκείτε".

"Αφήνουμε τη δωροδοκία να υποφέρει και σας θεραπεύουμε" επισημαίνεται στο ίδιο μήνυμα που, ήδη, έφερε, πέρα από χαμόγελα στα πρόσωπα των ασθενών και των γιατρών και τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις. 

Και αυτό διότι, ορισμένες αφίσες εξαφανίστηκαν από τα σημεία όπου είχαν αναρτηθεί, ωστόσο, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Κάταλιν Ροτέα, τόνισε ότι θα αντικατασταθούν με άλλες που θα έχουν ακριβώς το ίδιο μήνυμα.

Η διαφθορά στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες με τη δωροδοκία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία να είναι - σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στις αρμόδιες αρχές - το μεγαλύτερο "αγκάθι" που πλήττει τον τομέα της Υγείας.

Στις αφίσες κατά της διαφθοράς και υπέρ του δικαιώματος της ισότιμης - ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας - πρόσβασης και περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν αναρτηθεί στο νοσοκομείο της Σλάτινα, αναγράφεται και το ύψος των μισθών που λαμβάνουν ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι, προκειμένου όσοι επιχειρήσουν να δωροδοκήσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να μην το πράξουν.

"Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να εγκαταλείψουν αυτή την κακή συνήθεια και γι' αυτόν τον λόγο πέρα από τις αφίσες, δίνουμε ερωτηματολόγιο σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν ασθενείς και ιατροί/νοσηλευτές, εάν έχουν εντοπίσει τέτοια κρούσματα διαφθοράς" δήλωσε ο κ. Ροτέα.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα διστάσει να λάβει πειθαρχικά μέτρα που θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο της δωροδοκίας. Το 2018, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) παρουσίασε μια ανάλυση, η οποία αποκάλυψε ότι πολλοί από τους τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας επηρεάζονται από τη διαφθορά.

1 σχόλιο:

  1. Να υπενθυμισω ομως οτι στην Ρουμανια ο πρωτος μισθος ειδικευομενου ειναι 3890 ευρω.
    το αρθρο για τους νεους μισθους στην Ρουμανια ειχε αναρτηθει και εδω στο medispin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή