Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ανδρέας Ξανθός: 500 συν 700 οικογενειακοί γιατροί - Δικαίωμα συνεργασίας με ελεύθερους επαγγελματίες

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη τομή στη μεταπολίτευση, εδραιώνοντας το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σε 1.200 οικογενειακούς γιατρούς αναμένεται να στηριχθεί το επόμενο διάστημα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από αυτούς, οι 500 αναμένεται να απορροφηθούν στις νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μαζί με 1.000 λοιπό προσωπικό, όπως νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες Υγείας.

Προβολή

Επιπλέον 700 οικογενειακοί γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα δοθεί δυνατότητα σύμβασης και με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνου Μπαργιώτα.

Ο κ. Μπαργιώτας εγκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας για αναβλητική πολιτική στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Επεσήμανε πως από τις 239 ΤΟΜΥ που είχαν προαναγγελθεί, λειτουργούν μόλις 110.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, 845 οικογενειακοί γιατροί καλύπτουν 11 εκατομμύρια πολίτες.

Ο κ. Μπαργιώτας έκανε λόγο για αναμενόμενη αποτυχία. Παραδέχτηκε πως η κατάσταση ήταν κακή, αλλά μέσα σε μία τετραετία η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε να την κάνει πολύ χειρότερη.

Απαρχαιωμένη

Χαρακτήρισε απαρχαιωμένη την προωθούμενη εργασιακή σχέση των γιατρών, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό να επιλεγούν οι θέσεις με μισθό μόλις 1.000 ευρώ.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερη τη θέση αυτή και τόνισε πως ο μισθός δεν είναι 1.000, αλλά 1.600 ευρώ.

Ο κ. Μπαργιώτας απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τις δομές Υγείας που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση, για να πάρει την παραδοχή του υπουργού πως το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη τομή στη μεταπολίτευση, εδραιώνοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επισκέψεις

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στις ΤΟΜΥ έχουν γίνει 350.000 δωρεάν επισκέψεις, ενώ 150.000 ασθενείς έχουν ήδη αναπτυγμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας.

Παραδέχτηκε, πάντως, πως υπάρχουν προβλήματα και πως οι συγκεκριμένες δομές δεν έχουν επάρκεια σε προσωπικό. Τις χαρακτήρισε, όμως, ως έναν τεράστιο διαχειριστικό, διοικητικό και λειτουργικό άθλο, ο οποίος συντελέστηκε σε συνθήκες κρίσης.

Ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως έχουν να γίνουν επενδύσεις στον δημόσιο τομέα περίθαλψης από τη δεκαετία του '90. Χαρακτήρισε βιώσιμο το εγχείρημα, λέγοντας πως για τον λόγο αυτό η Κομισιόν δέχτηκε να τον χρηματοδοτήσει.

13 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας : ολα ......θα γινουν καποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. + 700, χαχαχαχαχαχαχα .....+7000, αχαχαχαχαχαχαχα.....+70000 χαχαχαχαχαχαχαχαχα....ειδατε πως στελεχωνω την Υγεια;
    ΞανθοΜαδουρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι ξέρουν ότι Απαγορεύεται λεφτά του ΕΣΠΑ να δίνονται στε δημόσιους υπαλλήλους.
    Είναι αντίστοιχο των κρατικών επιδοτήσεων.
    Θυμάστε τους αγρότες που επι Χατζηγακη υπουργό γεωργίας,έπαιρναν επιδοτήσεις και μετά κλήθηκαν να επιστρέψουν πίσω όλα τα λεφτά;
    Το ίδιο θα πάθουν και όλο το προσωπικό στα ΤΟΜΥ,ιατρικό και μη.
    Εδώ θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρός3.19= Εχουν πάρει αραγε οι σύλλογοι θέση επι αυτού του θέματος? ή θα τρέχουν σε λίγα χρόνια στα δικαστήρια? Νομίζω οτι οφείλεται μία υπεύθυνη διευκρίνηση.

      Διαγραφή
  4. Μπορεί να μην πιάστηκα οι στόχοι 100% αλλά έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Σε λίγους μήνες θα δουλεύει φουλ το σύστημα με συμβεβλημένους ιδιώτες, όπου θα προσφεύγουν οι ασφαλισμένοι στις ελάχιστες περιπτώσεις, που δεν θα βρίσκουν εγκαίρως ειδικό γιατρό στα ΚΥ. Θα έχουν δημιουργηθεί στέρεες βάσεις, που πανω εκεί θα μπουν και τα τελευταία λιθαράκια, που μπορεί να βάλει η όποια μελλοντική κυβέρνηση ακόμη και της ΝΔ. Θα πρέπει να γίνουν μερικές μικροβελτιώσεις ώστε να ενθαρρυνθούν και οι λίγοι αναποφάσιστοι γιατροί να συμβληθούν. Ο ασφαλισμένος προτιμά τη δωρεάν ποιοτική υγεία γι΄ αυτό όλοι οι γιατροί σπεύδουν να μπουν, όπως επέλεξε η πλειοψηφία του πρώην ΙΚΑ μετά την 1/1/2019. Καλό θα είναι σύντομα και οι ειδικοί γιατροί να προσληφθούν στις ΤΟΜΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μην υπάρχουν στην ΠΦΥ γιατροί δύο ταχυτήτων. Αυτό μπορεί να το δει η κυβέρνηση, που θα προκύψει με τις νέες εκλογές το Σεπτέμβρη του 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις προβλήματα ε;;; Δεν είναι ανάγκη όμως να καταφεύγεις στα ναρκωτικά . Αντίστασου ! Ευγενική χορηγία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΠΟΤΑΜΙΧΡΥΣΗΑΥΓΗΔΗΜΑΡ.

      Διαγραφή
    2. Δωρεαν και ποιοτικο ειναι δυο εννοιες ασυμβιβαστες και ειδικα στην υγεια,εκτος εαν εισαι μπολσεβικος και εχεις μαθει οτι δικαιουσαι τα παντα τσαμπα.

      Διαγραφή
    3. Τσάκο 0,65€ + ΦΠΑ και τράβα για τις Πρέσπες.

      Διαγραφή
    4. @6:37
      Πω πω. Πραγματικό παραλήρημα.
      Θα σαι από τους τελευταίους Συριζαίους επι πληρωμή.

      Διαγραφή
  5. ολοι μπαινουν σιγα-σιγα.δεν μπαινουν αυτοι που ειναιγυρω στα 64 ,εχουν υποχρεωσεις,και δεν μπορουν να συνταξιοδοτηθουν στα 67.αλλοι που δεν ειχαν αιτησεις κανει-οι σκληροι-κλαινε.τουςσωζει που εχουν το εοπυυ.αυτο που τους εδωσε δωρο οταν τους εδιωξε ο κακος αδωνις.οι μονοι πραγματικοι μαγκες ειναι αυτοι που δεν πηραν ουτε εοπυυ,ειναι καθαροι ιδιωτες.εδω υποκλινομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφου βρε ......ηλιθιε 5.31 θα τους κοβατε τον χρΕΟΠΥΥ! Γιατι δεν το κανατε? Μηπως επειδη σας γραψαμε ολοι στα...... μας και θα συνεχιζαμε εκτος χρΕΟΠΥΥ αλλα και γυφΤΟΜΥ?

      Διαγραφή
  6. Ονειρα.....γλυκά συριζοχαφιεδακο 6.37 ! Τσάκο και 72 σεντσια από τον Καρανικα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί τότε καθυστερημένο έχετε μόλις 110 γυφΤΟΜΥ έναντι των 270 που έπρεπε να είναι έτοιμες από το τέλος του .....2017? Και αυτές.....υποστελεχωμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή