Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Αόριστες υποσχέσεις για τα ράντζα των νοσοκομείων


Χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αττικόν σε κάθε εφημερία του έμειναν οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων, που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Οι εκπρόσωποι έθεσαν στον υπουργό το ζήτημα των ράντζων και του εξοπλισμού του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε εφημερία του δέχεται τεράστιο όγκο περιστατικών, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους, που κατά μέσον όρο ξεπερνούν τα 120. Επιπλέον, εδώ και πέντε χρόνια το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς μαγνητικό τομογράφο, ενώ ο στεφανιογράφος παρουσιάζει συχνά βλάβες λόγω παλαιότητας και οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούν να αποκατασταθούν.

Οι εργαζόμενοι προτείνουν ως λύση να ανοίξει το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (πρώην Λοιμωδών, το οποίο καταργήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια και πλέον λειτουργεί μόνο με τακτικά ιατρεία), ώστε να συν-εφημερεύει με το Αττικόν και να απορροφά κάποια επείγοντα παθολογικά περιστατικά, να τεθούν σε λειτουργία κλειστές υποδομές που έχει ήδη το νοσοκομείο Αττικόν –8 από τις 27 κλίνες ΜΕΘ είναι ανενεργές, ενώ μία πτέρυγα δυναμικότητας 30-40 κλινών είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού– αλλά και να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του νοσοκομείου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει στο νοσοκομείο και ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να δοθεί λύση συνολικά στο ζήτημα των ράντζων στα νοσοκομεία. Ο κ. Ξανθός ανέφερε στους εργαζομένους ότι είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία ενός νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει πιλοτικά το καλοκαίρι και το οποίο θα στοχεύει στην αναδιοργάνωση του συμπλέγματος των νοσοκομείων που εφημερεύουν (εξετάζονται η αλλαγή των ομάδων εφημερευόντων νοσοκομείων ή η πιο συχνή εφημερία τους). Πάντως, για την επαναλειτουργία του παλιού Λοιμωδών –για την οποία είχε δεσμευθεί παλιότερα η σημερινή ηγεσία του υπουργείου–, ο κ. Ξανθός φέρεται να ανέφερε ότι είναι δύσκολο να ανοίξει ένα νοσοκομείο που έχει κατεβάσει ρολά, ενώ για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου επικαλέστηκε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών του Αττικόν, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις του υπουργείου, είναι σε συνεννόηση με εργαζομένους άλλων νοσοκομείων –πρώτη επαφή έχει γίνει με το νοσοκομείο Νίκαιας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο– για κοινές δράσεις. Υπενθυμίζεται ότι σοβαρό πρόβλημα με τις εφημερίες αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Νίκαιας, οι γιατροί του οποίου πρόσφατα εξέδωσαν ανακοίνωση προς τους ασθενείς και συνοδούς, με την οποία διευκρινίζουν ότι για την ατελείωτη ταλαιπωρία των πολιτών στα ΤΕΠ, για την άθλια κατάσταση πολλών χώρων των νοσοκομείων και για τα ράντζα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου