Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Καλπάζει η γρίπη- Νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και νεκροί κάθε εβδομάδα…

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Κι ενώ η Κρήτη θρηνεί έναν 38χρονο με βεβαρημένη υγείας ο οποίος κατέληξε από επιπλοκές της γρίπης επειδή άργησε να πάει στο νοσοκομείο, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται δύο άτομα με επιβεβαιωμένο τον ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τον υπότυπο Η1Ν1.

Στο Αχιλλοπούλειο έχει μεταφερθεί ένας 73χρονος που αποτελεί το δεύτερο κρούσμα, αφού ακόμη ένας νεαρός άντρας εισήχθη στη ΜΕΘ πριν από 10 περίπου ημέρες και παραμένει διασωληνωμένος. Και οι δύο είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με επιπλοκές.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ μόλις 9 από αυτά ήταν εμβολιασμένα και 6 κατέληξαν. Ενώ αν προσθέσουμε και τον 38χρονο στην Κρήτη που έχασε την μάχη προχθές, είμαστε ήδη στα 7 θύματα.

Δεν ωφελεί ο πανικός αλλά χρειάζεται προσοχή και προληπτικά μέτρα

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη στη χώρα μας περί τους 100 ανθρώπους εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Καδιοαγγειακά, νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτης, παχυσαρκία αλλά και ανοσοκαταστολή από οποιοδήποτε λόγο, συνήθως συνυπάρχουν. Αλλά ακόμα και νέοι, υγιείς κατά τα άλλα άνθρωποι έχουν χαθεί από επιπλοκές της γρίπης επειδή -παρά τα έντονα συμπτώματα- άργησαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οι οδηγίες λοιπόν είναι απλές

-Όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, να το κάνουν ακόμα και σήμερα. Τις ομάδες υψηλού κινδύνου τις αναφέρουν όλοι συνεχώς οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν το γνωρίζατε.


-Όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, ας αποφύγουν τις επαφές με πολύ κόσμο και τους κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.

-Όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό και επιβάρυνση στο αναπνευστικό (δύσπνοια, παραγωγικό βήμα) να ζητούν αμέσως βοήθεια παθολόγου ή πνευμονολόγου ή να πηγαίνουν σε νοσοκομείο.

-Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να παραμένουν στο σπίτι ώστε να μην κολλήσουν τους συναδέλφους τους. Το ίδιο, πιο αυστηρά, πρέπει να τηρείται με τα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να πηγαίνουν με συμπτώματα γρίπης στο σχολείο, πρώτον για να μην κολλήσουν τους συμμαθητές τους, και δεύτερον για να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

-Όλοι προληπτικά να αποφεύγουμε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι ή και να χρησιμοποιούμε διαλύματα με οινόπνευμα που απολυμαίνουν τα χέρια.

Επίσης:

Βήχουμε και φτερινιζόμαστε πάντα σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι μας και όχι στις παλάμες μας ή ελεύθερα στον αέρα όταν βρίσκονται κι άλλοι μαζί μας στο δωμάτιο.

Θυμηθείτε ότι ο ιός εισέρχεται στο σώμα από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια! Αποφεύγουμε λοιπόν να αγγίζουμε με άπλυτα χέρια το πρόσωπό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου