Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Στράφι πάει το 1/5 των χρημάτων που ξοδεύουμε για την υγεία



Health view.gr

Το ένα πέμπτο των δαπανών υγείας συμβάλλουν ελάχιστα ή καθόλου στη βελτίωση της υγείας των πολιτών! Πρόκειται για «άχρηστες» δαπάνες όπως προκύπτει από νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες με τίτλο «Tackling Wasteful Spending on Health. Learning from OECD countries’ experience». Εκτός από τις «άχρηστες»δαπάνες ο Οργανισμός αναφέρεται και στη διαφθορά στο χώρο της Υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τρεις πολίτες των χωρών του ΟΟΣΑ (33%) πιστεύει ότι ο τομέας της υγείας είναι διεφθαρμένος ή πολύ διεφθαρμένος. Το ποσοστό αυτό για τη χώρα μας εκτοξεύεται στο 73%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 1η θέση στη σχετική κατάταξη.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:

σχεδόν μία στις 2 συνταγές για χορήγηση αντιβιοτικών είναι περιττές
ποσοστό 12% έως 56% των περιστατικών στα επείγοντα αφορούν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
Υπάρχει συνταγογράφηση φαρμάκων. Οι περιττές συνταγές αναφέρει ο Οργανισμός αποκαλύπτονται και από τις μεγάλες ποσότητες των αχρησιμοποίητων φαρμάκων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Ενδεικτικά ένα πρόγραμμα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποθεμάτων στην Αυστραλία, κατέδειξε ότι στα σκουπίδια καταλήγουν φάρμακα αξίας 2 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας από τα οποία σχεδόν το 70% ήταν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο συλλέγονται, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), 100-140 τόνοι ληγμένων ή εν μέρει χρησιμοποιημένων φαρμάκων, αξίας εκατ. ευρώ.
«ορισμένα συστήματα υγείας εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις στη χρήση γενοσήμων» που κυμαίνεται στις χώρες μεταξύ 10% και 80%, με την Ελλάδα να κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις.
Η υπερδιάγνωση ή υπερθεραπεία είναι δύο ακόμη εστίες σπατάλης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρει, στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διενεργούνται περιττές απεικονιστικές εξετάσεις που δεν έχουν αντίστοιχη ένδειξη όπως για παράδειγμα όταν η διάγνωση είναι «πονοκέφαλος» ή «πόνος στην πλάτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου