Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Απόκλιση 50% από το στόχο του ασφαλιστικού χαρατσιού



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Μετά βίας ξεπερνούν το 50% του στόχου τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών για τους κλάδους κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης. Kαι αυτό μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού 26,9% (στις17 Μαρτίου). 

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν πως μέχρι χθες είχαν εισπραχθεί μόλις 130 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο εισπρακτικός στόχος από την πρώτη δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού έως 26,9% για το μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 250 -260 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι έως τώρα οι εισπράξεις από το χαράτσι βρίσκονται στο μισό του στόχου του Υπ. Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Το ποσό αυτό, βάσει των προβλέψεων του ΕΦΚΑ και του Υπ. Εργασίας, θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού. Υπενθυμίζεται πως η αρχική προθεσμία καταβολής της δόσης του ασφαλιστικού χαρατσιού για το μήνα Ιανουάριο του 2017 έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η καθυστέρηση αποστολής των ειδοποιητηρίων σε μεγάλη μερίδα υπόχρεων σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών οδήγησαν την ηγεσία του Υπ. Εργασίας στο να δώσει παράταση 17 ημερών στην καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού.

Παρά όμως, την παράταση καταβολής της δόσης για το μήνα Ιανουάριο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η χαμηλή εισπραξιμότητα του χαρατσιού δεν ανεστράφη.
Συγκεκριμένα:

* Στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή κατά την πρώτη προθεσμία καταβολής του χαρατσιού για το μήνα Ιανουάριο, περίπου 350.000 επαγγελματίες και αγρότες είχαν καταβάλλει 60 -70 εκατ. ευρώ.

* Μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα, στις 6 Μαρτίου, κοντά στους 570.000 υπόχρεους είχαν καταβάλλει 115 -120 εκατ. ευρώ.

* Μέχρι χθες, 14 Μαρτίου, κοντά στους 650.000 είχαν καταβάλλει 130 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι, με βάση το προηγούμενο σύστημα καταβολής των εισφορών, είχαν εισπραχθεί γύρω στα 3,4 δισ. ευρώ από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ για εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Με άλλα λόγια εισπράττονταν σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο 250 -270 εκατ. ευρώ.

Με την έως τώρα είσπραξη 130 εκατ. ευρώ από τις νέες εισφορές κύριας σύνταξης–υγείας, η εισπραξιμότητα δεν βρίσκεται μόνο στο 50% του φετινού μηνιαίου στόχου αλλά και στο 50% των περσινών μέσων μηνιαίων εισπράξεων. Αν η χαμηλή αυτή εισπραξιμότητα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, τότε τα ετήσια έσοδα από το χαράτσι θα φτάσουν το 1,5 -1,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου για είσπραξη και φέτος 3 δισ. ευρώ Με άλλα λόγια, θα δημιουργηθεί "τρύπα" 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που ήδη προβλέπεται έλλειμμα 1 δισ. ευρώ για φέτος.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας πάντως αποδίδουν εν μέρει τη χαμηλή εισπραξιμότητα του χαρατσιού στο γεγονός ότι μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ κατέβαλλαν τις εισφορές του διμήνου Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2016 (με βάση το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού).

Παράλληλα, οι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι που ήταν ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ, πρέπει να καταβάλλουν έως 31 Μαρτίου τις εισφορές του β΄ εξαμήνου. Ωστόσο, με βάση τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων στο τέως ΕΤΑΑ, αλλά και το γεγονός ότι η προθεσμία καταβολής της δεύτερης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού για όλους τους επαγγελματίες και τους αγρότες λήγει στις 31 Μαρτίου, δεν θα πρέπει να αναμένονται καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα μέχρι τώρα. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση και για την καταβολή της δεύτερης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού (σ.σ. για το μήνα Φεβρουάριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου