Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ασθενής πλήρωσε 19,29 ευρώ για φάρμακο και το κράτος 0,11!


ygeiamou.gr team 

Χρεοκοπία των εξαγγελιών της κυβέρνησης και των προσπαθειών του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για δημόσια δωρεάν υγεία

Το ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αφαίμαξη των πολιτών είναι γνωστό, αφού το κράτος με διάφορες αλχημείες έχει καταφέρει να μετατρέψει τα φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών σε… φαρμάκι, μετακυλίοντας τα βάρη της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους.

Το ότι όμως, για ένα φάρμακο ασφαλισμένος υποχρεώθηκε να καταβάλει 9,29 ευρώ συν 10 ευρώ σε συμβεβλημένο γιατρό για να του εκδώσει τη συνταγή, δηλαδή 19,29 ευρώ και η συμμετοχή του ταμείου ανέρχεται σε 0,11 ευρώ, αποδεικνύει τη χρεοκοπία των εξαγγελιών της κυβέρνησης και τις κατά καιρούς προσπάθειες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να εξωραΐσει την εικόνα.

Η ιατρική συνταγή που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr το αποτυπώνει χαρακτηριστικά:


Στη συνταγή που μας ενεχείρισε διαμαρτυρόμενος πολίτης αναγράφεται η κλασική, ποσοστιαία συμμετοχή ασφαλισμένου (0% ή 10% ή 25% ανάλογα την ένδειξη), που στην προκειμένη περίπτωση είναι η μεγαλύτερη, 25% (0,37 ευρώ) για 4 κουτιά φαρμάκου, με τιμή μονάδος 2,35 ευρώ, δηλαδή συνολικά 9,40 ευρώ και αποζημίωση ασφαλισμένου για κάθε κουτί 0,37 ευρώ και συνολικά 1,48 ευρώ και του Ταμείου 1,11 ευρώ. Ως εδώ όλα είναι κατανοητά. Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα… ακατανόητα, αφού σύμφωνα με την απόδειξη στην τέταρτη σειρά αναγράφεται «Διαφορά πληρωτέα από ασφαλισμένο» που είναι η διαφορά της ασφαλιστικής τιμής, αυτής δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο φάρμακο, την οποία καταβάλλει ο ασφαλισμένος και η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι 8,92 ευρώ. Η λυπητερή, λοιπόν, για τον ασφαλισμένο, από 0,37 ευρώ εκτοξεύεται πλέον σε 0,37+8,92 ευρώ=9,29 ευρώ, ενώ το ταμείο συμμετέχει καταβάλλοντας 0,11 ευρώ(!). Αν προσθέσει κανείς και το κόστος των 10 ευρώ στον γιατρό για τη συνταγή, φτάνει στα 19,29 ευρώ. Δηλαδή καλύτερα πας στο φαρμακείο και παίρνεις το φάρμακό σου πληρώνοντας 9,29 ευρώ συν 0,11 ευρώ τη συμμετοχή του ταμείου, δηλαδή 9,40 ευρώ, γλιτώνοντας τα 10 ευρώ και την αναμονή για τη συνταγή. Σημειωτέον, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πάντα αυτή η διαφορά στα πρωτότυπα και στα off-patent είναι πολύ ακριβότερη από εκείνη τυχόν αντίστοιχων γενοσήμων.

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, η συμμετοχή των ασφαλισμένων κυμαίνεται πια στο 32% (το 2010 ήταν 11%) ενώ στα πρωτότυπα φάρμακα μπορεί να κυμανθεί κατά περίπτωση από 58% έως 82%.

Οι αλλαγές αποτυπώνονται στις ιατρικές συνταγές και στην εκτέλεσή τους και φυσικά στις τσέπες των ασφαλισμένων. Η βασική κατηγοριοποίηση των συμμετοχών είναι 0% (για σοβαρά νοσήματα), 10% (για χρόνιες παθήσεις) και 25% (για όλες τις άλλες περιπτώσεις).

Στην εκτέλεση της συνταγής αποτυπώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μια διαφορετική, επιπλέον συμμετοχή, αυτή που προκύπτει από τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής ή τιμής αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ από τη λιανική τιμή κάθε φαρμάκου. Το αποτέλεσμα, που προκύπτει, σε πολλές περιπτώσεις είναι τουλάχιστον παράδοξο, και επίσης σκληρό για τον ασφαλισμένο.

Από το άθροισμα αυτών των δύο συμμετοχών προκύπτει το συνολικό ποσό της συμμετοχής που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος. Αν ο ασφαλισμένος ήθελε να μειωθεί η συμμετοχή του, θα έπρεπε να διαλέξει άλλο σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία, και όχι το σκεύασμα με την εμπορική ονομασία που είχε συνταγογραφηθεί από τον γιατρό.

Αυτές οι δύο συμμετοχές καθορίζονται γενικά και συνολικά σε Υπουργική Απόφαση αλλά η ακριβής τιμή για κάθε φάρμακο ξεχωριστά αλλάζει με άλλες Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν μαθηματικό τρόπο υπολογισμού (βάσει της αρχικής Υπουργικής Απόφασης). Η ποσοστιαία μεταβάλλεται σπανιότερα αλλά η άλλη συμμετοχή αλλάζει αρκετές φορές σε έναν χρόνο, με βάση τη λιανική και την ασφαλιστική τιμή.

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, στα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, οι δύο συμμετοχές των ασφαλισμένων εκτινάσσονται, επειδή η δεύτερη συμμετοχή (λιανική τιμή-ασφαλιστική τιμή) υπολογίζεται ως μαθηματικός τύπος με τιμή βάσης τη μέση τιμή όλων των φαρμάκων μιας ένδειξης (πάθησης).

Σε μία προσπάθεια να μειωθεί το βάρος των ασφαλισμένων, νομοθετήθηκε και τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ και οι ασφαλισμένοι με ασθένειες που δικαιολογούν μειωμένη συμμετοχή 10%, να μην καταβάλλουν συμμετοχή όταν επιλέγουν γενόσημο φάρμακο για τη θεραπεία τους.

1 σχόλιο:

  1. και στις εξετασεις...υπαρχει κοροιδια...Οι ασφαλισμενοι νομιζουν οτι δινουν 15%...αλλα στην πραγματικοτητα δινουν περιπου 50%. Αυτο γιατι σε ενα παραπεμπτικο των 100 ευρω 15 δινει ο ασφαλισμενος ενω το ταμειο δινει 20 ευρω αντι των 85 (μετατρεπει τις τιμες που γραφει το χαρτι σε ασφαλιστικες και διαδοχικα αφαιρει rb, cb και παρακρατησεις φορων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή