Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του ΠΕΔΥ για τις αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις! Τι ετοιμάζουν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνούν οι γιατροί του ΠΕΔΥ, μετά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις εργασιακές τους σχέσεις.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδιώκει να μετατρέψει όλες τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δε φαίνεται όμως ότι η διάταξη αυτή βρίσκει και σύμφωνο τον κλάδο.
Τέσσερις μήνες προθεσμία

Άλλωστε οι γιατροί του ΠΕΔΥ έχουν τέσσερις μήνες στη διάθεσή τους να αποφασίσουν και να δηλώσουν εγγράφως μέχρι τέλος Ιουνίου, εάν θα επιλέξουν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα, ή να αποχωρήσουν και να παραμείνουν μόνο στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει με ακρίβεια όλη η διάταξη: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας

Στο τετράμηνο αυτό θα πρέπει να έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις ιδιαίτερα όσοι είναι με το ένα πόδι μέσα στο σύστημα λόγω δικαστικών αποφάσεων και με το άλλο πόδι έξω, καθώς συνεχίζουν να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Άγριες γκρίνιες και στο ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο το ζήτημα είναι πως οι περισσότεροι γιατροί του ΠΕΔΥ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη σχετική απόφαση. Μάλιστα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως πολλοί γιατροί που διατηρούν καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως τόσο σε κομματικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης όσο και σε υπουργούς.

Βασικό τους επιχείρημα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχόταν ότι θα ρύθμιζε με δίκαιο τρόπο το θέμα των γιατρών του ΠΕΔΥ, δηλαδή ότι θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις που είχαν στο παρελθόν.

Άλλωστε ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση μιλά για απολύσεις γιατρών του ΠΕΔΥ που είχαν γίνει επί Άδωνι Γεωργιάδη.

Όμως τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και τα κυβερνητικά στελέχη προωθούν ό,τι ακριβώς είχε προωθήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον νόμο του: να γίνουν όλοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στην αντεπίθεση με τα προβλήματα στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ

Στο μεταξύ όμως οι συνδικαλιστές γιατροί του ΠΕΔΥ προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω: θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας σε ειδική συνέντευξη Τύπου, τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ.

Προβλήματα τα οποία συσχετίζουν και με τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Εξάλλου σήμερα οι περισσότερες μονάδες του ΠΕΔΥ δυσλειτουργούν καθώς δε διαθέτουν ούτε τα βασικά υλικά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Αμηχανία στο υπουργείο Υγείας για το ΠΕΔΥ

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό διαφημίζει το περιβόητο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΠΕΔΥ αλλά ακόμη να δούμε…φως στο βάθος του τούνελ.

Το νομοσχέδιο φαίνεται να μην είναι καν έτοιμο, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος που θέλει να προωθήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ρεπορτάζ που προκάλεσε πανικό και αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Μπλόκο» από την Ευρώπη στο νέο ΠΕΔΥ! Γιατί απειλούν να κόψουν τα κονδύλια»


Προς ώρας πάντως νέο ΠΕΔΥ δε φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα παρά τις εξαγγελίες ενώ η μόνη αλλαγή που προωθείται άμεσα είναι οι ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων όλων των γιατρών του ΠΕΔΥ.

1 σχόλιο:

  1. ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ.ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΕΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΒΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕ.ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΑΝΕΤΑ-ΓΡΗΓΟΡΑ.ΤΑΚΟΥΣ ΒΑΡΔΑΡΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή