Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

“Μάχη” για το clawback


Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των Θεσμών με τον ΕΟΠΥΥ και την Αριστοτέλους την Πέμπτη, η «ατζέντα» των οποίων επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Virus (εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανείσπρακτο clawback κυριάρχησε στις συζητήσεις. Έχοντας, μάλιστα, γνώση όσων διαδραματίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το θέμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την άμεση είσπραξή του· θέμα για το οποίο είχε συγκρουστεί πρόσφατα ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔας με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων (εδώ κι εδώ).

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, πάντως, δεν φάνηκε διατεθειμένος να συναινέσει σε κάτι τέτοιο, αφού κατέθεσε ευθύς αμέσως αντιπρόταση. Στόχος του Σωτήρη Μπερσίμη είναι το ποσό να εισπραχθεί τμηματικά και ανά μήνα. Αυτός άλλωστε είναι και ο προσανατολισμός της Αριστοτέλους, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός στη Βουλή (εδώ).

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης τέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα ζήτημα της απουσίας ενός συστήματος αξιολόγησης της τεχνολογίας (ΗTA), για την ανάπτυξη του οποίου σε συνεργασία ή με τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας (εδώ). Άλλωστε, το κενό ενός συστήματος ΗΤΑ συνδέεται με τη σχεδιαζόμενη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των νέων θεραπειών, καθώς και με την προμήθεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως οι Θεσμοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο σύστημα κεντρικών προμηθειών που έχει εξαγγείλει η Αριστοτέλους (εδώ), καθώς η Εθνική Αρχή που θα λειτουργήσει στο πλαίσιό του θα αναλάβει την εφαρμογή ενός συστήματος HTA στο κομμάτι αυτό.

Άλλα θέματα για τα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να ενημερωθούν ήταν η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη συμβασιοποίηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ και οι δαπάνες του Οργανισμού, με έμφαση στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Στις συζητήσεις δεν παραβρέθηκε κάποιος από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η αντιπροσωπία που είχε σταλεί με επικεφαλής τον Διευθυντή του γραφείου του Α. Ξανθού, κουβέντιασε πάντως διεξοδικά όλα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων.

1 σχόλιο:

  1. Συναδελφοι, το 10% του 2012 που ηταν να μας πληρωσουν ως τις 28/02, το πληρωθηκε κανεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή