Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο με στοιχεία ασθενών και την ασφαλιστική τους ικανότητα! Πως έμειναν χωρίς φάρμακα και εξετάσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Χωρίς φάρμακα και εξετάσεις έμειναν πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ την πρώτη μέρα του Μάρτη.

Μπάχαλο επικρατεί για άλλη μια φορά στον ΕΟΠΥΥ και στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς την πρώτη μέρα του μήνα μπερδεύτηκαν τα στοιχεία ασφαλισμένων και ενώ κάποιοι ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, εμφανίζονταν να μην είναι αλλά και το αντίθετο.


Εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ διαπίστωσαν το πρόβλημα αφού δεν μπορούσαν να χορηγήσουν φάρμακα αλλά και παραπεμπτικά για εξετάσεις στους ασθενείς τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου με σημείωμά της προς τα μέλη του Συλλόγου τους εφιστά την προσοχή ώστε να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους.

Ειδικότερα αναφέρει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Παρακαλείστε να ελέγξετε με σχολαστικότητα την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών που εξετάζετε από σήμερα, καθώς πολλά παραπεμπτικά εμφανίζουν ασφαλιστική ικανότητα έως 28/02/2017, ιδίως στα έμμεσα μέλη.

Επίσης, διαπιστώνονται λάθη στη μεταφορά δεδομένων του ασφαλιστικού ιστορικού κάποιων πολιτών, λόγω ΕΦΚΑ. Παρακαλείστε να ενημερώσετε τους πολίτες που παρουσιάζουν πρόβλημα, ώστε να φροντίζουν να επικαιροποιήσουν ή διορθώσουν το ασφαλιστικό τους ιστορικό».

Φόβοι για κούρεμα επισκέψεων στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Και βέβαια αυτά τα λάθη στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι αθώα για την τσέπη των γιατρών, καθώς εάν εξετάσουν ασθενή που εμφανίζεται να μην είναι ενήμερος ασφαλιστικά κινδυνεύουν με άδικες περικοπές στα χρήματά τους, με πολλαπλάσιο βέβαια πρόστιμο στην αποπληρωμή επισκέψεων, ιατρικών πράξεων ή εργαστηριακών εξετάσεων.

Άλλωστε το …κούρεμα και η μη καταβολή των οφειλών προς τους γιατρούς είναι μάλλον μια συνηθισμένη διαδικασία πια για τον ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ γιατί κατηγορούν τη Διοίκηση οι γιατροί: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Για ψεύδη κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ με εξώδικο! Τα απλήρωτα χρέη και τα σημειώματα για ΕΦΚΑ»
Επιστολή από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ όμως άμεσα κινητοποιήθηκε για το πρόβλημα και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αφού ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για το νέο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τόσο για τους ασθενείς που έμειναν χωρίς φάρμακα και εξετάσεις όσο και για τους γιατρούς που αναζητούν ακόμη τη λύση στο νέο λαβύρινθο του Οργανισμού.

«Για μια ακόμη φορά ασθενείς και ιατροί, την πρώτη μέρα του μήνα, βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Πολλοί ασθενείς που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, έχοντας πληρώσει τις εισφορές τους εμπρόθεσμα, εμφανίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως ανασφάλιστοι.

Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης αφενός οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για το πρόβλημα της υγείας τους και αφετέρου οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα της θεραπείας τους φάρμακα.

Για μια ακόμα φορά, για την δυσλειτουργία του συστήματος ΔΕΝ ευθύνονται οι γιατροί, ούτε οι ασθενείς που αρρώστησαν» σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ) Χάρης Βαβουρανάκης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου ζητά την άμεση επίλυση του προβλήμαυος καθώς επισημαίνει ότι «η αποκατάσταση της ομαλότητας στην εμφάνιση της ασφαλιστικής ικανότητας των πολιτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και την διατήρηση της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη».

1 σχόλιο:

  1. Και βέβαια αυτά τα λάθη στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι αθώα για την τσέπη των γιατρών, καθώς εάν εξετάσουν ασθενή που εμφανίζεται να μην είναι ενήμερος ασφαλιστικά κινδυνεύουν με άδικες περικοπές στα χρήματά τους, με πολλαπλάσιο βέβαια πρόστιμο στην αποπληρωμή επισκέψεων, ιατρικών πράξεων ή εργαστηριακών εξετάσεων.

    ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή