Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Απορρίπτει (και) η ΟΕΝΓΕ τις διατάξεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης


Ακόμη πιο ζοφερό τοπίο στο χώρο της ψυχικής υγείας «βλέπει» να διαμορφώνεται, εφόσον ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Όπως εκτιμά ειδικότερα, οι αλλαγές που εισάγει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, αποτέλεσμα του κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων, των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και δομές (ειδικά για παιδιά-εφήβους-ηλικιωμένους) και του «αλωνίσματος» των ΜΚΟ.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει χαρακτηριστικά ότι μία από τις αρμοδιότητες των οργάνων που συστήνονται (Τομεακές Επιστημονικές Επιτροπές, Περιφερειακές Διοικήσεις Τομέων Ψυχικής Υγείας, Περιφερειακά Τομεακά Συμβούλια, Συντονιστικά όργανα Περιφερειακών Διοικήσεων), θα είναι να «προτείνουν τη σύσταση, κατάργηση, συγχώνευση ή μεταφορά Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Τομέων Ψυχικής Υγείας», να «εισηγούνται για τη μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες…». Όπως σημειώνει επιπλέον, ενισχύεται αποφασιστικά ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα και των ΜΚΟ, που αποκτούν λόγο στις Επιστημονικές Επιτροπές για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Η Ομοσπονδία κάνει, ακόμη, ειδική αναφορά στο ρόλο που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για την ΑΕΜΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να ιδρύει μονάδες ψυχικής υγείας, να κλείνει ή να ιδιωτικοποιεί άλλες, αποτελώντας ταυτόχρονα «όχημα» ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αφού θα συνάπτει συμβάσεις έργου και να αποσπά εργαζόμενους από το δημόσιο κατά το δοκούν.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί μέτρα στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας παράλληλα τις αναγκαίες προσαρμογές για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής στην Ψυχική Υγεία» υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας την άμεση απόσυρση των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν στη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

«Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου