Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Η ΟΕΝΓΕ για τις αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση

Virus

Στην αναβίωση παλαιότερων προτάσεων για την οργάνωση της ιατρικής εκπαίδευσης και τη «ρύθμιση» του αριθμού των ειδικευομένων ανά ειδικότητα, καταφεύγει η Αριστοτέλους, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

Όπως εκτιμά το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το έγγραφο του ΚΕΣΥ που θέτει τα βασικά σημεία για συζήτηση που αφορούν στην ειδικότητα, είχε κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου το 2012 (υπουργία Α. Λοβέρδου), χωρίς όμως να προχωρήσει η διαδικασία. «Η ουσία των σημερινών αλλαγών παραμένει η ίδια» σημειώνει, τονίζοντας ότι απορρίπτει τις αλλαγές που προωθούνται στο σύνολο τους.

Στον αντίποδα, η ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως η εκπαίδευση του ιατρικού δυναμικού πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με τις σύγχρονες ανάγκες τις οποίες καλείται να καλύψει. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί:
Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια της ειδικότητας ή την χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής αποτελεί το πτυχίο.
Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

1 σχόλιο:

  1. Η ΟΕΝΓΕ θετει προσχηματικα ορθα ζητηματα για τα οποια ως τωρα δεν εκανε τιποτα για να ματαιωσει σωστες στην βαση τους μεταρρυθμισεις! Το βιβλιαριο ειδικευονενου, οι ελαχιστες πραξεις για να παρεις ειδικοτητα, οι γενικες εξετασεις ειναι αυτονοητα πραγματα! Δεν μπορει να λεμε οτι η εκπαιδευση ειναι δουλεια των γιατρων και να εχει κλινικες οπου οι ειδικευομενοι χειρουργοι απλα .......μαζευουν τα σεντονια οταν μπει και η......τελευταια ραφη ! Η να δινονται εικονικες εξετασεις ειδικοτητας απο ανεξελεγκτους κριτες !Απο την αλλη ειναι τραγικα λαθος και πρεπει να μην ισχυσει η θεωρηση του ειδικευομενου ως απλα εκπαιδευομενου με αμισθη εργασια ! Ο ειδικευομενος ειναι σκληρα εργαζομενος στυλοβατης του ΕΣΥ και πρεπει να αμοιβεται αξιοπρεπεστατα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή