Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αλλαγές και στις κλινικές- Διαβουλεύσεις στον ΕΟΠΥΥ και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Οι Θεσμοί απαιτούν την άμεση πληρωμή των χρωστούμενων clawback από τις ιδιωτικές κλινικές, η αντιπολίτευση το υποστηρίζει αυτό, και ο Σωτήρης Μπερσίμης συναντάται για δεύτερη φορά σήμερα στο Χίλτον με τους δανειστές μας για να βγάλει το φίδι από την τρύπα...

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, με τους προέδρους των φορέων όλων των παρόχων του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για τις απαιτήσεις των Θεσμών ενόψει μάλιστα της σημερινής, δεύτερης συνάντησης του κ. Μπερσίμη μαζί τους. Και το κυρίαρχο θέμα είναι η παρακράτηση του clawback του Β' εξαμήνου του 2015, όλου του 2016 και ο συμψηφισμός όλων των χρεών του ΕΟΠΥΥ με υποχρεωτικές περικοπές μέχρι 30-6-2017.

Σήμερα το πρωί στη Βουλή στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων συζητείται εξάλλου το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία και μέσα σε αυτό οι προτεινόμενες αλλαγές στα ΠΔ 247, 235, 197 και 517 που διέπουν την λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών... Και οι ιδιοκτήτες κλινικών είναι σε ετοιμότητα.

Στη πρώτη συνάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους Θεσμούς την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των άλλων θεμάτων που αφορούν στα οικονομικά του Οργανισμού συζητήθηκε και η μείωση των δαπανών του... Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την άμεση είσπραξη του clawback όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ.

Σε αυτό επέμεινε άλλωστε και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή αλλά και στην έντονη φραστική αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ, κ. Σαραφιανό σε τηλεοπτική εκπομπή.

Από την ΠΕΙΚ εξέδωσαν τότε την παρακάτω ανακοίνωση:

Εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των Ιδιωτικών Κλινικών, επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας, την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων μας, για την τοποθέτηση του τομεάρχη Υγείας του κόμματος της ΝΔ κυρίου Οικονόμου κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, με θέμα τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Οικονόμου εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ διότι δεν παρακράτησε ποσό 650 εκατ. Ευρώ (το οποίο χθες τηλεοπτικά το αύξησε στα 880 εκατ. ευρώ) για το ληστρικό, αντιδημοκρατικό, ανέντιμο και ανήθικο μέτρο του Claw back που υφαρπάζει από εμάς το 50% των δαπανών για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, λόγω της αυθαίρετης κατανομής των κονδυλίων ανά κωδικό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το 2013, σε αναντιστοιχία με την πραγματική ζήτηση και χωρίς καμία τεκμηρίωση, για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα έχουμε παράσχει και μας επιλέγουν οι ασθενείς διότι μας εμπιστεύονται για την επίλυση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν και διαπιστώνοντας την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Βέβαια, το ληστρικό αυτό μέτρο ήταν πρόταση Υπουργών της ΝΔ, προηγούμενων Κυβερνήσεων, προς την τρόικα, που είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο κλείσιμο έως σήμερα 35 κλινικών και άλλων 5 ενταγμένων πρόσφατα στο άρθρο 99, από τις 190 που λειτουργούσαν το 2010, μέτρο που δεν έχει καμία σχέση με την φιλελεύθερη οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την προάσπιση των συμφερόντων της μεσαίας τάξης που αποτελούσαν τον κορμό των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Βέβαια κάποιοι βουλευτές, με τις αλλαγές των κομμάτων στα οποία ανήκουν, μπορεί να μην έχουν ακόμη απαλλαχθεί από τις σοσιαλιστικές και Ευρωκομμουνιστικές ιδεοληψίες του παρελθόντος των και ξεχνώντας ή μη γνωρίζοντας την ιδεολογία του σημερινού κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Οι ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν σε κάθε πόλη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με έλλειψη ρευστότητας λόγω της καθιέρωσης, με πρόταση Υπουργών της ΝΔ, των ληστρικών μέτρων του rebate and claw back που φτάνουν το 50%, χωρίς παράλληλα να απαλλασόμεθα των οικονομικών υποχρεώσεων μας γι’ αυτούς τους μήνες, αναγκαζόμενοι να ρυθμίζουμε συνεχώς τις οφειλές μας προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία προκειμένου να έχουμε ενημερότητες και να μπορούμε να εισπράττουμε τα ψίχουλα του ΕΟΠΥΥ και ακούμε Βουλευτή της ΝΔ να ζητάει να παρακρατήσουν τα 650 εκατ. Ευρώ, που σημαίνει πρακτικά να μην πληρωθούμε τους επόμενους 8 μήνες, με συνέπεια το άμεσο κλείσιμο ΟΛΩΝ των Κλινικών σε όλη την χώρα.

Αυτός είναι ο σκοπός του κου Οικονόμου και της ΝΔ; Αυτή θα είναι η πολιτική τους όταν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας; Ας μας το ξεκαθαρίσουν.

Βέβαια επι Προεδρίας στον ΕΟΠΥΥ του κου Κοντού γίνονταν παράνομες παρακρατήσεις επι ακαθάριστων- μη ελεγμένων δαπανών ενώ ο νόμος αναφέρει εκκαθαρισμένες δαπάνες – υποβολές.

Αναρωτηθήκατε σε ποιο τομέα του συστήματος υγείας υπάρχει σπατάλη και διαφθορά;

Αναρωτηθήκατε γιατί οι Ιδιωτικές Κλινικές δεν διαθέτουν κρεβάτια ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ με ημερήσιο νοσήλιο 132 € όταν το κόστος, χωρίς κέρδος, είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο.

Κύριε Οικονόμου

Εγκαλέσατε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για το Claw back.

Γιατί δεν τον εγκαλείτε που δεν ζητάει από την τρόικα αύξηση του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ;

Γιατί δεν τον εγκαλείτε που δεν προχωράει σε αναθεώρηση των ποσών του προϋπολογισμού ανά κωδικό βάσει της ζήτησης των υπηρεσιών;

Γιατί δεν τον εγκαλείτε που δεν ζητάει από τα Δημόσια Νοσοκομεία τιμολόγηση των υπηρεσιών τους και έλεγχο των τιμολογίων, όπως γίνεται από 1-1-2016 με τις Ιδιωτικές Κλινικές και όλους τους Ιδιώτες παρόχους;

Γιατί δεν τον εγκαλείτε να συγκρίνει το κόστος ίδιων υπηρεσιών στο Δημοσιο σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα. Σπατάλη σημαίνει να μην αγοράζει πολλαπλάσια ακριβότερες τις ίδιες υπηρεσίες.

Η Υγεία είναι αγαθό και σημασία για τον κάθε πολίτη έχει η αποκατάσταση τυχόν προβλήματος του άσχετα εάν αυτός που το προσφέρει ανήκει στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα.

Δεν νοσηλεύουμε εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεισοδηματίες.

Νοσηλεύουμε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανασφάλιστους, απλούς πολίτες της διπλανής πόρτας.

Εμπιστεύονται εμάς και τους ιατρούς για τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε σύγκριση με το δημόσιο σύστημα.

Ποτέ καμία Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να συντάξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την υγεία με τους δυο πυλώνες του συστήματος.

Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε τα Δημόσια Νοσοκομεία. Απλά προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτούς τους ασθενείς που προστρέχουν σε εμάς και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους η ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεραπευτηρίου.

Εάν η τρόικα, ζητησει την ερχόμενη εβδομάδα, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την ΑΜΕΣΗ παρακράτηση του claw back για το οποίο έχουμε συμφωνήσει την τμηματική, μηνιαία, σε δόσεις, παρακράτηση με λογιστικό συμψηφισμό τότε να είναι σίγουρος ο κος Οικονομου, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι ΟΛΕΣ οι Κλινικές θα διακόψουν την λειτουργία τους.

Εάν αυτό επιθυμείτε, δηλώστε το ξεκάθαρα.

Υποχρέωση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία ώστε να μην συνεχιστεί η υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα και στην ανάγκη να απαιτήσουν από την τρόικα να μην μειωθούν ούτε κατέ 1 σεντς οι δαπάνες υγείας.

Ένας περήφανος λαός δικαιούται να μην στερείται νέες θεραπείες, νέα φάρμακα, νέες τεχνολογίες για την αποκατάσταση της υγείας του.
Έχει δικαίωμα στη ζωή.

Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά του.

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα για να ασκήσουμε αντιπολίτευση...........

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΕΟΠΥΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΟΧΙ?ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΑΛΛΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΣΩΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗ--- ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή