Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Βρούτσης για ΕΛΣΤΑΤ: Η ανακοίνωση εκθέτει το υπουργείο Εργασίας



Tις έντονες πολιτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην οποία αναφέρει ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα υπολογίζονταν στο εξής και οι νέες συντάξεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 130 χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι. 
Capital.gr

Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επέρριψε ο Γιάννης Βρούτσης. "Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ εκθέτει απολυτά την κ. Αχτσιόγλου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας… δεν έκαναν τίποτα επί 10 μήνες, τα μπλοκάκια είναι στον αέρα, επικρατεί χάος με τον ΕΦΚΑ, χάθηκαν σημαντικά στοιχεία, έχουν χαθεί ένσημα, ασφαλιστικός χρόνος" ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ. 

Ο κ. Βρούτσης, όπως αναφέρει το skai.gr, εξήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, δηλώνοντας ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα μειώσει τους συντελεστές στις ασφαλιστικές εισφορές που τους χαρακτήρισε εξοντωτικούς, καταργώντας τη ρύθμιση για τα μπλοκάκια. "Έχουμε καταθέσει δυο ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα αυτά, και την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουμε νέα επίκαιρη επερώτηση" είπε. 

"Η ρύθμιση για τα μπλοκάκια είναι εξοντωτική, λάθος η ρύθμιση, δεύτερο λάθος η νέα ρύθμιση, παράταση… λάθος στο λάθος" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε ότι η ΔΗΣΥ ήδη πριν την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, είχε προειδοποιήσει ότι εκτός από εκτρωματικός είναι και ανεφάρμοστος καλώντας την κυβέρνηση να τον ανακαλέσει.

"Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, δυστυχώς, μας δικαιώνει. Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στον αέρα και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός στην κυβέρνηση Με τροπολογίες-μπαλώματα δεν λύνεται το πρόβλημα". 

"Να πάρουν τον νόμο πίσω τώρα. Χρειάζεται κοινωνικός διάλογος, με ευρεία εθνική συνεννόηση, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανίκανη να πραγματοποιήσει" πρόσθεσε η κ. Χριστοφιλοπούλου. 

Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας, μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έσπευσε να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα. Το μεσημέρι από το υπουργείο διέρρευσε στον Τύπο τροπολογία με την αιτιολογική έκθεση, για την επίλυση του ζητήματος, με την διαβεβαίωση ότι κατατέθηκε, για να διαπιστωθεί αργότερα ότι δεν έχει κατατεθεί. 

Η κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση θα επιχειρήσει να διευθετήσει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές στα μπλοκάκια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι έτοιμο σχέδιο νόμου με στόχο την "επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης", το οποίο αναμένεται σύντομα στη Βουλή.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε το Μάιο του 2016. Αν και όλα θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, και παρά το ότι πέρασε ήδη η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε για τις πληρωμές, περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, σε τροπολογία, προβλέπεται η αύξηση των εισφορών για τα εφάπαξ σε χιλιάδες "παλαιούς" ασφαλισμένους, σε όσους δηλαδή ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν το 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου