Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Νέο e-ΔΑΠΥ: Η συνέχεια...Συνάντηση ΠΦΣ-ΕΟΠΥΥ για τα προβλήματα του νέου e-ΔΑΠΥ

Σε πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3/3 μεταξύ των εκπροσώπων του Π.Φ.Σ., Κ. Λουράντου και ο αντιπροέδρου Α. Σοφιανόπουλου, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και αρμοδίων της νέας εφαρμογής e-ΔΑΠΥ, τέθηκαν προς επίλυση τόσο τα γενικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην εφαρμογή μέχρι σήμερα, όσο και ειδικότερα προβλήματα διάφορων φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα.


Συζητήθηκαν τα εξής:

Η χειρόγραφη υποβολή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ειδικών σκευασμάτων διατροφής και αναλωσίμων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, επειδή αφενός η παλιά εφαρμογή του e-ΔΑΠΥ δεν υφίσταται πλέον, αφετέρου δεν θα ήταν δυνατή η εξασφάλιση της πληρωμής για οποιονδήποτε υπέβαλλε χειρόγραφα, εφόσον η επίτροπος που ρωτήθηκε, δεν θα υπέγραφε ένταλμα για χειρόγραφες υποβολές.

Γνωματεύσεις με ανασφάλιστους ασθενείς, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα περνάνε κανονικά. Αυτό εφαρμόστηκε ήδη. Έχει ζητηθεί από τον Π.Φ.Σ. να ισχύσει το ίδιο και για τον Μάρτιο και μέχρις ότου εφαρμοστεί η χρήση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης Σακχαρώδη Διαβήτη από τους Γιατρούς

Λάθη ΦΠΑ: Αρκετά από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά κυρίως αρκετά σκευάσματα ειδικής διατροφής, έχουν περαστεί από τον ΕΟΠΥΥ με λάθος ΦΠΑ. Έτσι, για διάφορα προϊόντα που αγοράζουμε π.χ. με 6% ΦΠΑ, καταχωρώντας τη γνωμάτευση, το σύστημα μας υποχρεώνει να τα χορηγήσουμε με διαφορετικό ΦΠΑ, π.χ. 13%, πράγμα το οποίο αποτελεί φορολογική παράβαση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχουν μείνει πολλές γνωματεύσεις συναδέλφων στον αέρα, περιμένοντας την διόρθωση του λάθους εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.

Προς τούτο, ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και 15 μέρες κατάλογο όλων των προϊόντων ανά ΦΠΑ, χωρίς όμως ανταπόκριση. Προτείναμε και έγινε αποδεκτό, να υπάρχει δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διορθώνουν το ΦΠΑ, ανάλογα με το τιμολόγιο αγοράς των προϊόντων από τον προμηθευτή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ που έχει αναλάβει το έργο της εφαρμογής, αυτό αποτελεί δομική αλλαγή της εφαρμογής και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, ο οποίος ορίστηκε το πολύ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 8/3/2017.

Προβλήματα στην εισαγωγή στην εφαρμογή: Υπάρχουν τρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία κατά την εισαγωγή τους στην εφαρμογή του e-ΔΑΠΥ

- δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους (ΟΝΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ)

-δεν εμφανίζεται ο πίνακας με τις συμβάσεις για να επιλέξουν και να κάνουν άνοιγμα περιόδου υποβολής

- εμφανίζεται αριθμός IBAN που πρέπει να συμπληρώσουν, παρόλο που ανήκουν σε Φαρμακευτικό Σύλλογο με διανεμητικό λογαριασμό και δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φαρμακείο έχει αλλάξει επωνυμία (ή τώρα ή στο παρελθόν) και κατά την εγγραφή στο νέο e-ΔΑΠΥ, επιλέγεται η λάθος επωνυμία στο πεδίο «εγκατάσταση» κατά την πιστοποίηση. Σε αυτό πεδίο, όταν το φαρμακείο έχει αλλάξει επωνυμίες (μορφή φαρμακείου, ονομασία κλπ.) υπάρχει βελάκι και με το πάτημα εμφανίζονται όλες οι επωνυμίες, με τις οποίες έχει υπάρξει το φαρμακείο μέχρι και σήμερα. Εκεί, θα πρέπει να επιλεχθεί η σωστή σημερινή επωνυμία. Εάν κάνετε εγγραφή με την σωστή επωνυμία, τα παραπάνω προβλήματα δε θα υπάρξουν.

Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει δυνατότητα να ανοιχθεί επόμενη περίοδος υποβολής χωρίς να κλείσει η σημερινή. Π.χ. μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα υποβολής Μαρτίου 2017, πριν κλείσουμε τον Φεβρουάριο 2017.

Κατά την πιστοποίηση νέων φαρμακείων στην εφαρμογή e-ΔΑΠΥ, εμφανίζεται πεδίο προς συμπλήρωση «ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ».

Εκεί όσοι φαρμακοποιοί έχουν πάνω από ένα φαρμακείο, κατά την πιστοποίηση του 2ου ή 3ου ή 4ου φαρμακείου, θα πρέπει να βάλουν αντί του ΑΜ ΤΣΑΥ (που χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για το πρώτο φαρμακείο) έξι μηδενικά (000000).

Σε κάποια φαρμακεία κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης και κλεισίματος περιόδου υποβολής, τους εμφανίζεται μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα με το ΦΠΑ, οπότε και δεν μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έχει περαστεί πολλές φορές το ίδιο τιμολόγιο. Θα πρέπει να πάτε να διαγραφούν τα επιπλέον τιμολόγια και να παραμείνει μόνο ένα.

Η αποστολή των υποβολών θα γίνεται στην παρακάτω διεύθυνση, είτε ατομικά είτε συλλογικά για όσους Φαρμακευτικούς Συλλόγους διαθέτουν διανεμητικό λογαριασμό:

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΕΟΠΥΥ
ΘΕΣΗ ΔΥΟ (2) ΠΕΥΚΑ, 19300
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗ

Προσοχή! Δίνεται παράταση για την υποβολή του Ιανουαρίου, έως και 13/3/2017, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος του χρόνου πληρωμής μας όπως προβλέπεται από την σύμβαση.Η παράταση δεν αφορά την υποβολή συνταγών ΕΟΠΥΥ με φάρμακα.

Ο Π.Φ.Σ., στη σχετική του ανακοίνωση, υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς ότι κατανοεί μεν ότι η νέα εφαρμογή είναι δύσχρηστη και αρκετά χρονοβόρα, «όμως αποτελεί ένα μέσο, το οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε και να εντάξουμε στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά μας, αποσπώντας για πρώτη φορά ύλη που δικαιούμαστε, και όχι χάνοντας μέρος της σε άλλα κανάλια διανομής». Ο Σύλλογος ζητά υπομονή από τα μέλη του, παλεύει καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων και διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις που θα καταστήσουν το πρόγραμμα ευέλικτο, εύχρηστο και φιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου