Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Χωρίς γιατρούς η Παιδιατρική του νοσοκομείου Λαμίας


Σταμάτησε ήδη τις εφημερίες της η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου της Λαμίας λόγω έλλειψης γιατρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, τα περιστατικά τις μέρες που δεν θα εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου θα μεταφέρονται είτε στη Λάρισα είτε στην Άμφισσα, ενώ η έλλειψη παιδιάτρων στο νοσοκομείο της Λαμίας επιδρά και στη λειτουργία της Μαιευτικής κλινικής, της οποίας η λειτουργία είναι σε οριακό επίπεδο.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι ελλείψεις εντοπίζονται από το περασμένο έτος και μέχρι τώρα η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Μάλιστα, για να καλυφθούν οι εφημερίες το τελευταίο δίμηνο, μετακινήθηκαν συνολικά 18 παιδίατροι από διάφορα νοσοκομεία που εκτελούσαν εφημερίες στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Το πρόβλημα στη Λαμία δημιουργήθηκε όταν μία παιδίατρος, με απόφαση του υπουργείου, μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Αμέσως μετά παραιτήθηκε ακόμη ένας παιδίατρος για να πάει σε άλλο νοσοκομείο, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες με τις συνεχείς εφημερίες ήταν εκτός ανθρωπίνων ορίων, με συνέπεια να μην υπάρχει ειδικευμένος παιδίατρος παρά μόνο ένας που μέχρι τώρα και για ένα δεκαπενθήμερο ήταν συνεχώς εφημερία.

Υποσχέσεις που υπήρχαν για τοποθέτηση επικουρικού παιδιάτρου στο νοσοκομείο της Λαμίας και που είχαν δοθεί από τον περασμένο Μάιο δεν επιβεβαιώθηκαν, παρά τις εκκλήσεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο και η διοίκηση πήρε την απόφαση να καταργήσει τις εφημερίες ορισμένων ημερών μέχρι το τέλος του μήνα, πράγμα το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, αν βεβαίως μέχρι τότε δεν υπάρξουν τοποθετήσεις ειδικευμένων παιδιάτρων.

Το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στο νοσοκομείο της Λαμίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κλινικών και των εργαστηρίων λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι φτάνουν ήδη τους 15. Τα προβλήματα αρχίζουν και γίνονται αξεπέραστα και στο επίπεδο της προμήθειας υλικών, καθώς το νοσοκομείο παραμένει χωρίς διοικητή και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο από τον περασμένο Απρίλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων για προμήθεια υλικών, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των διαγωνισμών.

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, που από τον περασμένο Μάρτιο αναπληρώνει τον διοικητική, έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και δικαίωμα υπογραφής μέχρι συγκεκριμένα ποσά.

1 σχόλιο: