Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ανθεί η αγορά των ορφανών φαρμάκων



Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Μεγάλη άνοδος αναμένεται παγκοσμίως στις πωλήσεις ορφανών φαρμάκων, δηλαδή, θεραπειών για σπάνια νοσήματα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων Evaluate αναφέρουν ότι, την περίοδο 2017-2022, οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 11%, φθάνοντας τα 209 δις δολάρια.

Για να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη δυναμική της αγοράς φαρμάκων, αρκεί να αναφέρει ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 6% την ίδια περίοδο. Δηλαδή, η αγορά των ορφανών φαρμάκων θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά φαρμάκων.

Άξιο αναφοράς, δε, είναι ότι ενώ παλαιότερα τα ορφανά φάρμακα προέρχονταν από μικρές, βιοτεχνολογικές εταιρείες, από δω και στο εξής αναπτύσσονται από μεγάλες, φαρμακοβιομηχανίες, όπως Novartis, Roche και Johnson & Johnson.

To No 1 ορφανό φάρμακο σε πωλήσεις είναι το Revlimid της Celgene, το οποίο αφορά το πολλαπλό μύελωμα. Αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων όγκου, προλαμβάνει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων εντός των όγκων και παράλληλα διεγείρει ορισμένα από τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να επιτεθούν κατά των καρκινικών κυττάρων.

Το φάρμακο πέτυχε πωλήσεις ύψους 7 δις δολαρίων το 2016 ενώ το 2022 αναμένεται να φθάσουν τα 13,5 δις! Το φάρμακο έλαβε έγκριση το 2005 για μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο και έκτοτε έχει λάβει εγκρίσεις και για άλλες σπάνιες παθήσεις, όπως non-Hodgkin λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα.

Η ανάλυση της Evaluate έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή στις ΗΠΑ. Ένας ισχυρός γερουσιαστής, ο Charles Grassley, έχει ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένος να κάνει σε βάθος έρευνα για το πώς οι φαρμακοβιομηχανίες αξιοποίησαν τη σχετική νομοθεσία. Ο αμερικανικός νόμος Orphan Drug Act ψηφίστηκε το 1983 με στόχο ακριβώς να παρέχει κίνητρα για την ανακάλυψη φαρμάκων για σπάνια νοσήματα. Όμως, φαίνεται ότι ορισμένες εταιρείες έκαναν χρήση των κινήτρων, έφεραν στην αγορά φάρμακα για σπάνια νοσήματα, αλλά στη συνέχεια επέκτειναν τη χρήση τους σε συνήθη νοσήματα, γεγονός που προκάλεσε οικονομική επιβάρυνση στο αμερικανικό δημόσιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου