Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Στα τελικά παζάρια για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας!

Τι ζήτησε η Επιτροπή. Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα τελικά παζάρια βρίσκονται οι φαρμακευτικές εταιρείες με την αρμόδια Επιτροπή για τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα, θα πρέπει μέχρι τις 13 Μαρτίου να παραδώσουν τη νέα οικονομική τους πρόταση για το πόσο μπορούν να μειώσουν τις τιμές των σκευασμάτων τους. Και αυτό διότι οι προηγούμενες προτάσεις θεωρήθηκαν μη συμφέρουσες από την Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.


Ωστόσο οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως μέχρι στιγμής η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δεν έχει διαβεβαιώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα απαλλαγούν από το claw back, όπως είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ ούτε εξασφαλίζει τον αριθμό των ασθενών που θα λάβουν τις νέες θεραπείες για την Ηπατίτιδα, ώστε να μπορούν να δοθούν και οι ανάλογες εκπτώσεις.

Και το μητρώο ασθενών στον …αέρα

Στο μεταξύ όμως μπλοκάρει και η διαδικασία μέσω του περιβόητου μητρώου ασθενών, καθώς οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να μην αξιοποιήσουν τα δεδομένα που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών (εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας) και ενετάχθησαν στο μητρώο των ασθενών.

Έτσι δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στα στοιχεία και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος ασθενής έχει ανάγκη των φαρμάκων της Ηπατίτιδας, ενώ δεν γίνεται και γνωστό ποια ακριβώς σκευάσματα είναι αποτελεσματικά και ποια όχι.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» είχε αφήσει πρόσφατα αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης των στοιχείων του μητρώου των ασθενών με Ηπατίτιδα, καθώς είχε πολλές φορές ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ τα δεδομένα αλλά δε δόθηκαν ποτέ. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Προμηθέας: «Σύλλογος Ασθενών Ήπατος προς ΕΟΠΥΥ: Δώστε τώρα τα στοιχεία της Ηπατίτιδα C! Αιχμές για αδιαφάνεια στα φάρμακα»

Από την άλλη οι ασθενείς με Ηπατίτιδα περιμένουν να ξεκαθαρίσει η υπόθεση ώστε να λάβουν όλο και περισσότεροι πάσχοντες τα φάρμακα για τη νόσο.

Ο Σύλλογος ασθενών Ήπατος Προμηθέας επισημαίνει μάλιστα ότι επιτυχημένο και παράλληλα αποδεκτό θα θεωρείται το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που θα προβλέπει την εν γενεί αύξηση του όγκου υπό θεραπεία ασθενών, με βάση τις πρόσφατες μελέτες, σε 5000/ανά έτος, για τα 3 επόμενα χρόνια και με στόχο να βρεθεί η χώρα σε τροχιά εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, όπως προβλέπουν οι επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που οι ασθενείς περιμένουν να λάβουν τις νέες θεραπείες εδώ και καιρό, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν καθυστερήσει με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κοντά στον έναν χρόνο. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου