Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η τρόικα βγάζει δόντια και σε ΕΟΠΥΥ και σε υπ. Υγείας! Νέες συζητήσεις

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών μπαίνει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ και τα οικονομικά των δημοσίων νοσοκομείων!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι δανειστές αναμένεται να θέσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προ των …ευθυνών της γιατί δεν έπραξε όσα θα έπρεπε να είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα επικείμενα μέτρα για την είσοδο των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα συνταγογράφησης, τα οικονομικά των νοσοκομείων και τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχό τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Healthreport.gr η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τους παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και περιλαμβάνει διάταξη για την διεξαγωγή ετήσιων οικονομικών ελέγχων στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει τα στοιχεία που αφορούν στις δαπάνες του Οργανισμού για παροχές προς τους ασφαλισμένους του, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συγκράτηση της δαπάνης και συνολικά τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι και την είσπραξη του clawback που είναι σε εκκρεμότητα τα τελευταία δυόο χρόνια αφού η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατηγορείται ότι δνε έκανε τίποτε για να το εισπράξει.

Να σημειωθεί ότι το claw back πλέον εφαρμόζεται στο σύνολο των παρόχων υγείας καθώς και των προηγούμενων ετών.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση εξετάζει και νομικά το θέμα της μη είσπραξης του claw back, καθώς εκτιμά ότι είναι απολύτως παράνομο και οι αρχές θα υποχρεωθούν να το εισπράξουν τα επόμενα χρόνια. Αναζητά μάλιστα και τους υπευθύνους ώστε να καταλογίσει ευθύνες.

Στο μικροσκόπιο και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ οι τροικανοί αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ ώστε να διαπιστώσουν πόσο χρωστά τελικά. Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι αμφισβητούν τις οφειλές που τους παρουσιάζει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς συχνά πυκνά πάροχοι διαφόρων κλάδων καταγγέλλουν στους δανειστές ότι ο ΕΟΠΥΥ …διαφημίζει ότι τους αποπληρώνει αλλά επί της ουσίας είναι ακόμη στη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Ενδεικτική η περίπτωση των γιατρών για τους οποίους η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστήριζε ότι είχε πληρώσει ή ήταν σε διαδικασία πληρωμής αλλά τελικά εξοφλούσε τον κλάδο μόνο στα…χαρτιά. Δείτε ΕΔΩ τι λένε οι απλήρωτοι γιατροί: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Για ψεύδη κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ με εξώδικο! Τα απλήρωτα χρέη και τα σημειώματα για ΕΦΚΑ»

Γι αυτό εξάλλου και οι δανειστές έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να αναφέρει πότε ακριβώς θα πληρωθούν όλοι οι κλάδοι, δεδομένου ότι η τρόικα απαιτεί εδώ και καιρό να εξοφληθούν όλοι ώστε όπως λένε «να κινηθεί η αγορά».

1 σχόλιο:

  1. Τέλος Φεβρουαρίου δεν θα μας έδιναν το 10% του ......2012 ? Το......πήρε κανείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή