Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Άλλοι 18 νεκροί από γρίπη μέσα σε μια εβδομάδα



Συνολικά τα θύματα του ιού είναι 74, ενώ έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 274 σοβαρά κρούσματα.

Onmed.gr

Σύμφωνα με την νεότερη καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα θύματα της εποχικής γρίπης είναι 49 άνδρες και 25 γυναίκες, από 0 έως 90 ετών.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α και συγκεκριμένα από τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09, το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος (το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2009 προκαλώντας πανδημία).

Από το σύνολο των ασθενών, 64 ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς όμως να έχουν εμβολιαστεί, κατά μεγάλο ποσοστό.

Μέχρι σήμερα, 274 ασθενείς έχουν εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές της γρίπης - οι 264 χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι υπόλοιποι σε απλούς θαλάμους νοσηλείας.

Πρόκειται για 153 άνδρες και 121 γυναίκες, από 0 έως 90 ετών. Εννιά στους δέκα προσβλήθηκαν από γρίπη τύπου Α και 8 στους 10 ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου για επιπλοκές εξαιτίας του ιού. Ωστόσο, σε ποσοστό μόλις 14% είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται σε κάθε εβδομαδιαία καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη άτομα υψηλού κινδύνου που «γυρνούν» την πλάτη στο εμβόλιο, παρ' ότι αυτό είναι το μόνο μέσο προστασίας από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Μέχρι σήμερα, για κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρό, περίπου 90 αφορούν συμπτώματα γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι η έξαρση του ιού συνεχίζεται και οι επιδημιολόγοι δεν περιμένουν ύφεση νωρίτερα από τα μέσα Μαρτίου.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλους τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
Ανοσοκατεσταλμένα
Μεταμοσχευμένοι
Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
Παχύσαρκοι
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
Επαγγελματίες υγείας
Επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Στα παιδιά, τα παρακάτω συμπτώματα απαιτούν άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο

υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
κυάνωση
άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
διέγερση ή σπασμοί
επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα που πρέπει άμεσα να ελεγχθούν είναι:

υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
δύσπνοια
πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
λιποθυμικά επεισόδια
σύγχυση
πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης

Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

3 σχόλια:

  1. Η Αριστερά της λύπησης και της αγραμματοσύνης! Αχ καταραμένη αγραμματοσύνη!!! Δεν ειναι ντροπή Αριστςροί η αγραμματοσυνη, θελει προσπαθεια και κουραγιο να μορφωθεις για να μπεισ στα καταλληλα πόστα και να προσφέρεις έργο, οχι καταστροφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ανησυχουμε ,ολα καλα ,μην πανικοβαλλετε τον κοσμο.Αν φθασουν με το καλο τους 1000 οι νεκροι τα ξαναλεμε.Προς το παρον βρειτε οικογενειακο γιατρο, μηπως και εγγραφειτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω δεν τους "αγγιξαν" τα 99 θύματα στο Μάτι, η γρίππη θα τους πειράξει;

      Διαγραφή