Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ακριβός ο οικογενειακός γιατρός


Χαμένοι όσον αφορά τη δωρεάν πρόσβασή τους σε γιατρό είναι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η επιλογή του υπουργείου Υγείας να καταγγείλει τον περασμένο Ιούλιο τις συμβάσεις του οργανισμού με παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συνεργαστούν ως οικογενειακοί γιατροί, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000 γιατροί να απομακρυνθούν από το δίκτυο των συμβεβλημένων και συνεπώς να «χαθούν» από τον Αύγουστο έως σήμερα περίπου 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ υπολογίζει ότι, για να καλυφθεί αυτό το υγειονομικό κενό, οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ ιδιωτική δαπάνη για επισκέψεις στους «απολυμένους» από τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, τους οποίους έως πριν από λίγους μήνες επισκέπτονταν δωρεάν.

Εως και τον Ιούλιο, ο ΕΟΠΥΥ είχε συμβάσεις πανελλαδικά με περίπου 1.700 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους και οι οποίοι κάλυπταν δωρεάν 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα με 2.000 ευρώ μηνιαία αμοιβή (μεικτά). Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε πρόσκληση στους γιατρούς αυτούς να ενταχθούν στο σώμα των οικογενειακών γιατρών του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλάζοντας τους όρους της συνεργασίας. Θα είχαν υπό την ευθύνη τους 2.250 πολίτες και για τον λόγο αυτό θα δέσμευαν το ιατρείο τους για τέσσερις ώρες την ημέρα, που στην πράξη σημαίνει 320 δωρεάν επισκέψεις τον μήνα, αλλά με τις ίδιες αποδοχές. Στο ανοικτό αυτό κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί έως σήμερα 700 ιδιώτες γιατροί, που μαζί με τους 500 γιατρούς των 110 Τοπικών Μονάδων Υγείας αποτελούν το κύριο σώμα των οικογενειακών γιατρών. Από το υπουργείο Υγείας έχει χαρακτηριστεί το προηγούμενο σύστημα των 200 επισκέψεων τον μήνα αναποτελεσματικό και καθόλου εξυπηρετικό για τον πολίτη, με δεδομένο ότι οι επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες ημέρες του μήνα και όσοι δεν έκλειναν νωρίς ραντεβού αναγκάζονταν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Ωστόσο, και σήμερα εκατομμύρια ασφαλισμένοι μένουν ακάλυπτοι, ενώ ολόκληρες περιοχές δεν διαθέτουν οικογενειακό γιατρό.


Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι «σκόπιμα αποκρύπτει το γεγονός ότι χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις από το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών» και σημειώνει πως «από τη μια το υπουργείο θεωρεί στρεβλό και μη αποδοτικό το σύστημα των 200 επισκέψεων τον μήνα, χωρίς “πραγματικό” ιατρικό έργο αλλά μόνο υπηρεσίες “συνταγογράφησης”, από την άλλη καλεί τους ίδιους αυτούς “μη χρήσιμους” γιατρούς να συμβληθούν εκ νέου με τις νέες συμβάσεις οικογενειακού γιατρού, με τεράστιο εργασιακό φορτίο και την “ελκυστική” αποζημίωση του ενός ευρώ ανά ασθενή τον μήνα».

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, αφού τονίζει ότι οι ασφαλισμένοι είναι «όμηροι της στρεβλής εμμονής του υπουργείου», καθώς κλήθηκαν να καλύψουν το υγειονομικό κενό των δωρεάν επισκέψεων, ζητεί την επαναφορά των παλαιών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι 200 δωρεάν επισκέψεις τον μήνα με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι «ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού ανά την επικράτεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου