Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Σε νέα ύψη οδηγείται η Φαρμακευτική Δαπάνη

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Την ανεξέλεγκτη πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα δεδομένα.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαρμακευτική δαπάνηΤην ανηφόρα τραβάει η φαρμακευτική δαπάνη, από το πρώτο κιόλας 5μηνο του έτους. Όπως προκύπτει από στοιχεία της αγοράς για την πορεία του εξωνοσοκομειακλης δαπάνης για τους πρώτους μήνες, το clawback κινδυνεύει να φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, με περσινό αντίστοιχο τα 572 εκατ. ευρώ.

Η ανεξέλεγκτη κούρσα της και κατ’ επέκταση η ανεπάρκεια του ποσού που καλύπτει η πολιτεία φαίνεται και από την εξέλιξη της δαπάνης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Τους πρώτους 5 μήνες λοιπόν, το εν λόγω ποσό είχε ήδη διαμορφωθεί στα 828,3 εκατ. ευρώ. Αν ο ρυθμός εξέλιξης διατηρηθεί τότε μόνο το κανάλι αυτό θα έχει αγγίξει σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το ποσό που αποζημιώνει η πολιτεία (1,945 δισ. ευρώ).

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν εκρηκτικό το μίγμα που διαμορφώνεται για τις εταιρίες. Η προβλεψιμότητα, στοιχείο απαραίτητο για τον αποτελεσματικό επιχειρηματικό σχεδιασμό, εξανεμίζεται. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει την αποεπένδυση, μειώνοντας κλινικές μελέτες και αριθμό υπαλλήλων. Αν δεν αλλάξει κάτι, η περαιτέρω αποεπένδυση είναι αναπόφευκτη προειδοποιούν.

Την ίδια στιγμή, εκτός αγοράς παραμένουν για περίπου 1,5 έτος, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, νέα φάρμακα, που όχι μόνο μπορούν να βοηθούσαν ασθενείς, αλλά θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση πόρων, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.


Απαιτείται, λοιπόν, αλλαγή του μίγματος και διασφάλιση της σταθερότητας του περιβάλλοντος, τονίζουν διαρκώς εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Αρχικά, με την προτεινόμενη αφαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 των εμβολίων και των φαρμάκων για τους ανασφάλιστους ώστε να δοθεί «ανάσα» στους προϋπολογισμούς. Στη συνέχεια προτείνεται η θέσπιση ανώτατου ορίου στο clawback και διασύνδεση του με τις κλινικές μελέτες και τις επενδύσεις. Ειδικά για την τελευταία πρόταση, όμως, παρότι η Αριστοτέλους συμφώνησε τελικά, η υλοποίηση του μετατίθεται μάλλον στην επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε, η πρόσφατη ΥΑ για τις κλινικές μελέτες, που ήταν καλή ευκαιρία για τη θέσπιση του, πήγε χαμένη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου