Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Στις καλένδες η κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας - Έρχονται τα άκυρα συνταγολόγια του ΙΚΑ


Υποχρεωτική η αναγραφή των φαρμάκων στο βιβλιάριο και ο έλεγχος από γιατρούς και φαρμακοποιούς, επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ

Η κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, δείχνει να απομακρύνεται - τουλάχιστον για την ώρα - καθώς το νομοσχέδιο για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας βρίσκεται μεν στη Βουλή, αλλά είναι ακόμη σε στάδιο αναμονής, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία και ψήφισή του.

Στο μεταξύ όμως, οι διαθέσιμες σελίδες στα ήδη υπάρχοντα βιβλιάρια τελειώνουν και οι γιατροί δεν βρίσκουν χώρο να γράφουν τα φάρμακα που χορηγούν, έστω κι αν η πληροφορία για τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν, αποθηκεύεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Καθώς όμως η αναγραφή των φαρμάκων είναι υποχρεωτική, ο ΕΟΠΥΥ, "επιστρατεύει" τώρα τα παλαιά -και ακυρωμένα - συνταγολόγια του ΙΚΑ για να εξυπηρετήσει την κατάσταση...

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, έστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα χθες, στους πανελληνίους συλλόγους γιατρών και φαρμακοποιών, στις ΥΠΕ, τα φαρμακεία του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο, προκειμένου να γνωστοποιήσει τη διαδικασία για τη χορήγηση συνταγολογίων του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στον ΕΦΚΑ για τη χρήση τους ως βιβλιάρια ασθενείας.

Με το σημείωμα, ο αντιπρόεδρος υπενθυμίζει ότι οι γιατροί που συνταγογραφούν έχουν υποχρέωση να καταχωρούν τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο βιβλιάριο υγείας των ασθενών και οι φαρμακοποιοί οφείλουν να καταχωρούν στο βιβλιάριο, την εκτέλεση της συνταγής.

Παραθέτοντας τη σχετική νομοθεσία σημειώνει πως "η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, στο οποίο ο φαρμακοποιός ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και σημειώνει την εκτέλεση με σφραγίδα και υπογραφή. Και προσθέτει ότι (ο φαρμακοποιός ελέγχει) "την καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας της συνιστώμενης αγωγής με σφραγίδα και υπογραφή ιατρού, ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή".

Τονίζει ακόμη ότι "η μη αναγραφή αγωγής στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, επισύρει κυρώσεις τόσο για τον γιατρό, όσο και για τον φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή.

Καταλήγοντας στο σημείωμα, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρει ότι "προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για βιβλιάρια υγείας σε όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά, καθώς και όλων των υπαγόμενων φορέων του ΕΦΚΑ, από τη στιγμή που θα τελειώσουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια, θα διατίθενται για χρήση ως βιβλιάρια υγείας με τα προβλεπόμενα στοιχεία ασφαλισμένου στο εξώφυλλο, τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που έχουν ακυρωθεί ως συνταγολόγια, διότι έχει αποκοπεί το πάνω τμήμα που έφερε το γραμμωτό κώδικα της συνταγής".

2 σχόλια:

  1. Γιατί αυτή η γραφειοκρατία, αφού οι συνταγές αποθηκεύονται ηλεκτρονικά ; Αν ο ασθενής έχει ξεχάσει το βιβλιάριο γιατί δεν έμαθε τις εντολές του κ. αντιπροέδρου θα τον στέλνουμε πίσω στο σπίτι του πρώτα; Εμείς θα έχουμε κυρώσεις από τις ιατροκτόνες αποφάσεις και διαταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή