Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ο γιατρός του διαδικτύου

❱❱ Ολο και περισσότεροι Ελληνες ψάχνουν στο ίντερνετ πληροφορίες για ιατρικά θέματα

Espressonews

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του Ελληνα, που πλέον αναζητεί πληροφορίες για όλα όσα τον απασχολούν. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ένας στους δύο χρήστες του διαδικτύου αναζητεί πληροφορίες για θέματα υγείας στη χώρα μας. 

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, από το 72% των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, το 47% αναζητεί πληροφορίες για θέματα που αφορούν την υγεία. Επίσης, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ευρώπη (Health at a Glance: Europe 2018) αναφέρει ότι οι Ελληνες αναζητούν πληροφορίες υγείας σχετικά με ασθένειες, διατροφή, κακώσεις, τραύματα, φάρμακα, παράγοντες που βελτιώνουν την υγεία κ.ά.

Ωστόσο, όπως όλα τα εργαλεία, έτσι και το διαδίκτυο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο εάν δεν γίνεται σωστή χρήση. Η παραπληροφόρηση και η εξαπάτηση των χρηστών, ιδιαίτερα σε φαρμακευτικά σκευάσματα που θεραπεύουν πάσα νόσο, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διαδικτυακός γιατρός τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο μπελά για τους γιατρούς. Μόνο οι λειτουργοί του Ιπποκράτη αναζητούν το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς τους και θα του συστήσουν τις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τη διάγνωση και στη συνέχεια την αντιμετώπιση της νόσου.

«Το διαδίκτυο είναι καλό όσον αφορά την πρόληψη στα θέματα διατροφής, άσκησης και υγιεινού τρόπου ζώης. Οσον αφορά, όμως, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου, για εμάς τους γιατρούς είναι πραγματικός μπελάς! Φανταστείτε ότι μπαίνει τρελαμένος ο παππούς με το τάμπλετ στο ιατρείο μας και μας λέει πεπεισμένος ότι έχει καρκίνο! Εψαξε, λέει, τα συμπτώματά του με τη βοήθεια του εγγονού του στο διαδίκτυο, έβγαλαν τη διάγνωση και ξέρουν και τη θεραπεία! Ζητάει, μάλιστα, να του γράψουμε και απεικονιστικές εξετάσεις!» μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και συμπληρώνει: «Σε αυτές τις καταστάσεις, που τις συναντάμε συχνά, εμείς πρέπει πρώτα να ηρεμήσουμε τους ασθενείς και μετά να τους εξετάσουμε. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι αγχώδεις, ευαίσθητοι ψυχολογικά, που χάνουν την ψυχραιμία τους και πανικοβάλλονται πολύ εύκολα. Μου έχει τύχει να έρθει ασθενής στο ιατρείο μου επειδή είδε κάτι σημαδάκια στη γλώσσα του και έκανε τη διάγνωση ότι έχει καρκίνο. Φυσικά δεν είχε τίποτα, αλλά, ώσπου να τον ηρεμήσω και να του εξηγήσω, πέρασε αρκετή ωρα. Κάναμε όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις και, αφού βγήκαν τα αποτελέσματα, ηρέμησε ο άνθρωπος».

Δεν υπερβάλλουν

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που κάνουν σωστή χρήση του διαδικτύου, είναι ψύχραιμοι, δεν υπερβάλλουν και σπεύδουν στον γιατρό τους. «Ομως αυτοί είναι ελάχιστοι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βλασταράκος, που έχει την ειδικότητα του ΩΡΛ.

Την ίδια εκτίμηση για τις ιατρικές πληροφορίες από το δια-δίκτυο έχει και η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ): «Οταν υπάρχει διάγνωση καρκίνου και ο ασθενής έχει χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του, εμείς του λέμε να κλείσει το ίντερνετ και να εμπιστευτεί τον γιατρό του. Μάλιστα, έχουμε κάνει και σεμινάριο για αυτό το θέμα. Εάν θέλει ο ασθενής να πάρει μια δεύτερη γνώμη, να πάει σε άλλον γιατρό. Μην αναζητεί, όμως, πληροφορίες από το διαδίκτυο, γιατί θα τρελαθεί ακόμη περισσότερο, θα χάσει την εμπιστοσύνη του στον θεράποντα ιατρό του και δεν θα ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες θεραπείες βάσει των επιστημονικών πρωτοκόλλων που θα του συστήσει. Δυστυχώς υπάρχουν ασθενείς που έχουν σταματήσει τη χημειοθεραπεία και παίρνουν διάφορα μαντζούνια γιατί, όπως λένε, το διάβασαν σε κάτι ομοιοπαθητικά sites της συμφοράς. Οπως καταλαβαίνετε, επιστρέφουν στο νοσοκομείο κακήν κακώς, με συνέπεια να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους».

Καλός ασθενής είναι ο σωστά πληροφορημένος 

Ολες οι μελέτες δείχνουν ότι οι καλά πληροφορημένοι ασθενείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, είναι πιο προσεκτικοί, αναρρώνουν πιο γρήγορα και χειρίζονται καλύτερα τις χρόνιες ασθένειες, στις οποίες η ενημέρωση είναι το «κλειδί» για μια επιτυχημένη και αποτελεσματική ιατρική παρακολούθηση. Οι καλά πληροφορημένοι ασθενείς αισθάνονται, επίσης, πιο ενεργοί και συμμορφώνονται καλύτερα στη θεραπεία, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι δεν ανατρέχουν όλοι στο διαδίκτυο για ιατρικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται:

■ Στη γενικότερη απροθυμία των ασθενών για πληροφόρηση γύρω από την ασθένειά τους.
■ Στο ανεπαρκές επίπεδο των γνώσεων των ασθενών και στην έλλειψη εμπειρίας σε ό,τι αφορά τους υπολογιστές και το διαδίκτυο.
■ Στην απροθυμία των ίδιων των γιατρών να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο.

6 σχόλια:

  1. Θα μπορούσε να υπάρξει μια εφαρμογή στο διαδίκτυο, όπου ο ασθενής θα υποβάλλει στο γιατρό της επιλογής του ερωτήσεις, ο γιατρός θα τον ρωτάει για το ιστορικό του και ότι άλλο θέλει και αφού θα παίρνει ή δεν θα παίρνει απαντήσεις από τον ασθενή θα βγάζει διάγνωση και θεραπεία ή θα συστήνει περαιτέρω έλεγχο και επανάληψη της επικοινωνίας. Αυτό θα χρεώνεται όσο έχει προκαθορίσει διαδικτυακά ο κάθε γιατρός. Θα έχουμε δηλαδή: Ερώτηση ασθενούς -απάντηση και διευκρινιστικές ερωτήσεις ιατρού- απάντηση ασθενούς- διάγνωση ή συστάσεις γιατρού=Χρέωση. Φυσικά την όλη ευθύνη με διαδικτυακή δήλωσή του θα την αναλαμβάνει ο ασθενής, ο οποίος θα μπορεί να είναι και ανώνυμος. Έτσι το διαδίκτυο θα ικανοποιεί και την τρέλα ορισμένων ασθενών και τα οικονομικά των γιατρών. Υστερόγραφο: Αυτοί, που ψάχνονται μέσω διαδικτύου δεν σταματούν σε κανένα εμπόδιο. Στην ανάγκη θα συμβουλευτούν και καφετζούδες. Γιαυτό καλλίτερα να τους τα πάρει ο γιατρός, που έχει περισσότερες πιθανότητες να τους συμβουλέψει σωστά, παρά ο κάθε τυχαίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κλινική εξέταση καταργείται ; Αντιμετωπίζονται οι ασθενείς μόνο με αλγορίθμους η πρωτόκολλα ; Ως εν δυνάμει και ασθενής θα ανησυχούσα. Όσο για τους παλαβούς του διαδικτύου μάλλον ζημιά είναι, ψυχική και οικονομική.















      Διαγραφή
    2. Πόσο .....βλάκας και προφανώς μη γιατρός είσαι !

      Διαγραφή
  2. Πληθαίνουν οι πτυχιούχοι Ιατρικής του Google University.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτό ευθύνονται και οι γιατροί που συνοδεύουν τις διαφημίσεις τους στο διαδίκτυο με όλη την ιατρική βιβλιογραφία και διαγνώσεις βάσει συμπτωμάτων .Γενικά το ιατρικό επάγγελμα έχει ξεφτιλιστει. Όλοι το παίζουν ειδικοί στον ειδικό.οπως το κράτος απαγόρευσε την πρόσβαση στα πειρατικά sites, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με τα ιατρικά. Είναι επικίνδυνο να παίζεις με την υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας κάνει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ με το internet μιας έκοψε τους παθολόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή