Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι παραιτήσεις στελεχών του Υπ.Υγείας και η αποτυχία της μεταρρύθμισης

Γεωργία Σκιτζή - Healthweb.gr

«Βρέχει» παραιτήσεις στελεχών στην Αριστοτέλους το τελευταίο διάστημα, γεγονός δηλωτικό της απορρύθμισης που επικρατεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Το ντόμινο παραιτήσεων που ξεκίνησε με τους προέδρους του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, έρχεται να συνεχίσει και αυτή της Διευθύνουσας Συμβούλου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) κας Γεωργίας Αθανασίου.

Υπενθυμίζουμε ότι με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, είχε οριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), στην οποία υπάγεται και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, με θητεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Οι λόγοι παραίτησης της κα Αθανασίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ωστόσο τα «χτυπήματα» για το υπουργείο Υγείας είναι απανωτά. Στη θέση της κα Αθανασίου, αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Αθανασιάδης, ο οποίος ήταν μέλος του δ.σ. της Α.Ε.Μ.Υ. Αντίστοιχα, ο κ. Βασίλης Κοντογιάννης αναλαμβάνει ως τακτικό μέλος, σε αντικατάσταση του κ. Αθανασιάδη.

Την ίδια ώρα, η αδυναμία ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία παρότι δέχεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και λάθη, επιμένει στην περάτωσή του. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση με τις πολυδιαφημισμένες ΤοΜΥ επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ακόμα παράλληλο σύστημα.

Οι γιατροί όμως γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας στις ΤοΜΥ, αλλά και τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι όροι προϋπέθεταν την πλήρη αναστολή οποιασδήποτε άλλης ιατρικής δραστηριότητας, και μάλιστα με πενιχρή αντιμισθία. Μετά το Βατερλό των προκηρύξεων και παρά τους εκβιασμούς και τις παράνομες, αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ, από την 1.1.2019 για 11 εκατομμύρια πολίτες υπάρχουν μόνο 1000 + οικογενειακοί γιατροί.

Η αποτυχία εφαρμογής ενός τέτοιου κρίσιμου θεσμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ατελέσφορη επιλογή του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τα ΤΟΜΥ από πόρους ΕΣΠΑ (χωρίς να εξασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του θεσμού –πέραν των δύο ετών), με αποτέλεσμα να υπάρχει ανύπαρκτο ενδιαφέρον από πλευράς ιατρών να το στελεχώσουν. Έτσι, ο στόχος της εγγραφής και κάλυψης του Ελληνικού πληθυσμού στις εξαγγελθείσες ΤΟΜΥ (10.000-12.000 πολίτες ανα ΤΟΜΥ) μέχρι τον Μάρτιο, αποτελεί ουτοπία, το υγειονομικό κόστος της οποίας θα πληρώσει πάλι ο μη εξυπηρετούμενος πληθυσμός.

1 σχόλιο:

  1. Ενα μπάχαλο στην χωρα των Αριστερών, μια εικονα άθλιας, τριτοκοσμικής, υπό κατάρρευση χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή