Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ο καρκίνος νικιέται;

του Ξενοφώντα Κροκίδη - Παθολόγου
Διευθυντή ΕΣΥ - Γ.Ν.Καβάλας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου(4 Φεβρουαρίου), που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου(UICC),θα γίνει προσπάθεια μέσα σε λίγες γραμμές να απαντηθεί ικανοποιητικά το ερώτημα που τέθηκε παραπάνω. 

Πρόσφατα, ο Χειρουργός-Ογκολόγος Ιωάννης Σπηλιώτης, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Καρκίνος:Ποιος είσαι;Που ζεις;Πως ζεις;»(Εκδόσεις Πασχαλίδη) ήταν κατηγορηματικός: «Ο καρκίνος νικιέται, για να μην πω νικήθηκε. Στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος». Ο κύριος Σπηλιώτης αναφέρει στο πολύ ενδιαφέρον πόνημά του και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τον καρκίνο, όπως:


• Έως και 30% των καρκίνων οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση

• Το ξύπνημα πριν τις έξι αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης

• Το διαζύγιο αυξάνει τον επιπολασμό στον καρκίνο του πνεύμονα

• Η απόλυση σε έναν άνδρα αυξάνει τον επιπολασμό στον καρκίνο του πνεύμονα

• Η βαφή των μαλλιών περισσότερο από 9 φορές το χρόνο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμιών

• Ασπίδα στον καρκίνο η «κατσαρόλα»

• Το καλύτερο αντικαρκινικό φαγητό είναι τα γεμιστά, διότι έχει έξι αντιοξειδωτικές ουσίες σ΄ ένα πιάτο: μελιτζάνα, πατάτα, ρύζι, πιπεριά, ντομάτα, κολοκυθάκι

Στις 29 και 30 Ιουνίου 2018 ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων διοργάνωσε δύο δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τη σημασία των συστηματικών προληπτικών εξετάσεων. Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ήταν ότι «ο καρκίνος νικιέται εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα» (www.koinignomi.gr, 13/7/2018).

Την πεποίθηση ότι οι καρκίνοι δε θα νικηθούν ποτέ εξέφρασαν Ευρωπαίοι Επιστήμονες πριν από μερικά χρόνια, σε μελέτη τους που αναζητούσε τις ρίζες της νόσου. Τα πειράματά τους αποκάλυψαν ότι ο καρκίνος είναι-μάλλον-όσο αρχαία είναι και η ζωή στη Γη, και δεν φαίνεται ότι οι δρόμοι τους θα χωρίσουν-τουλάχιστον-όχι στο άμεσο μέλλον(www.pathfinder.gr, 26/6/2014).

Τέλος, ο James Allison, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2018, τόνισε πρόσφατα ότι «ο κόσμος δε θα είναι ποτέ ελεύθερος από καρκίνο» (Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 7/12/2018).

Παρά τη δυσάρεστη διαπίστωση του βραβευμένου με Νόμπελ Επιστήμονα, κοινή είναι η πεποίθηση ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας.

1 σχόλιο: