Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Διαβητικοί ασθενείς: «Προσβλητική, παραπλανητική και υπό το καθεστώς πανικού η αντίδραση των Φαρμακοποιών»

Από Γιάννα Σουλάκη  - IATROPEDIA

Απάντηση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο δίνει η Ομοσπονδία των Διαβητικών ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στο πλαίσιο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες για το εάν τα αναλώσιμα υλικά του διαβήτη, θα χορηγούνται ή όχι, αποκλειστικά από τα Φαρμακεία.

Οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη επιμένουν ότι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να χορηγούνται τα αναλώσιμα μόνο από τα Φαρμακεία, είναι παράνομη, ενώ απαντούν αναλυτικά στις κατηγορίες των φαρμακοποιών, ότι η "επιμονή των ασθενών τα αναλώσιμα να χορηγούνται ΚΑΙ από τις ιδιωτικές εταιρείς που τα παράγουν, ευννοεί τα σκοτεινά συμφέροντα των εταιρειών"


Από την πλευρά τους οι ασθενείς, λένε ότι επιθυμούν να μην διατίθενται τα αναλώσιμα αποκλειστικά από τα φαρμακεία, διότι πολλοί φαρμακοποιοί τους ζητούν να καταβάλλουν συμμετοχή, που μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ.


Ασθενείς με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ): Μας προσβάλλουν οι φαρμακοποιοί

"Τα ζητήματα της παράνομης απόφασης του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων Διαβήτη από τα φαρμακεία, η γνωστοποίηση, για ακόμη μία φορά, των χιλιάδων περιστατικών παράνομης επιβάρυνσης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, αλλά και η επιμονή μας για νομοθέτηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ενόχλησε σε τέτοιο βαθμό το δευτεροβάθμιο, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, συνδικαλιστικό τους όργανο που έφτασε σε σημείο να κατηγορεί την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με κίνδυνο να προκύψουν νομικές κυρώσεις εναντίον τους, ότι δήθεν εξυπηρετεί συμφέροντα εταιρειών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προσβάλει τα θεσμικά όργανα του φορέα μας και να αποπροσανατολίσει τους πάντες από το πραγματικό πρόβλημα", αναφέρουν οι ασθενείς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, λένε οι διαβητικοί, "αδικαιολόγητα αποφεύγει να επικαλεστεί τη νομολογία που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζει τις καταγγελίες αυτές «απολύτως άδικες, (που) στηρίζονται σε υπόπτως παραπλανητικά και μεγαλοποιημένα επικοινωνιακώς στοιχεία, και αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς".

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: "Αναδείξαμε το πρόβλημα της μεγάλης συμμετοχής που πληρώνουμε στους φαρμακοποιούς"

Τόσο ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Δαραμήλας, όσο και η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Μαρία Τριανταφύλλου, στις δηλώσεις τους στα μέσα, οι διαβητικοί υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να αναδείξουν "την πραγματικότητα που βιώνουν τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Μια πραγματικότητα που αντιβαίνει στην επικείμενη νομοθεσία, καθώς μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών ζητά από τους πάσχοντες συμμετοχή, η οποία διαφέρει από φαρμακοποιό σε φαρμακοποιό, για τα αναλώσιμα του Διαβήτη, τα οποία θα έπρεπε να προμηθεύονται όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με μηδενική συμμετοχή, βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019!

Παρόλα αυτά, όμως, η παράνομη επιβάρυνση συνεχίζεται και διευρύνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα οι πάσχοντες είτε να αναγκάζονται, εφόσον έχουν αυτήν τη δυνατότητα, να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο μέχρι τελικά να βρουν αυτό που εφαρμόζει το νόμο, δεν ζητά δηλαδή συμμετοχή, είτε αναγκάζονται να την πληρώνουν, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή, με έντονο το φαινόμενο στην περιφέρεια, όπως στα νησιά ή σε απομονωμένες ακριτικές περιοχές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου