Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού παίρνουν οι Έλληνες



Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην κατανάλωση

Αθήνα

αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού εξακολουθούν να παίρνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που επαληθεύει ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ για την Προώθηση της Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών: 

- ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κυρίως ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η ιγμορίτιδα και η παρουσία ακροαστικών. Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 που πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, όπως δηλώνεται από την οικογένειά τους, είναι 72,4% (3 στα 4 παιδιά) και είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (60%), 

- ένας στους τέσσερις που πήρε αντιβιοτικό τo 2014 το πήρε χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς το είτε έχοντας στο σπίτι από πριν. Το ποσοστό αυτό μειώνεται Το 19% πήρε αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή (είτε αγοράζοντάς το, είτε έχοντας στο σπίτι από πριν), ποσοσό μειωμένο σε σχέση με το 2014, το οποίο αποδίδεται στη μείωση της αγοράς αντιβιοτικού χωρίς συνταγή (OTC). Όσον αφορά το ποσοστό που το 2014 προσκόμιζε συνταγή στο φαρμακοποιό εκ των υστέρων (6%), το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά το 2015 σε 9,2%. Συγχρόνως, 35% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης, 
- 39% δήλωσε ότι δε θα πάρει αντιβιοτικό στο επόμενο επεισόδιο κρυολογήματος ή γρίπης το 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 και 2014 ήταν 45%. 

«Η χώρα μας συνεχίζει να παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τη νοσοκομειακή κατανάλωση η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην πρώτη θέση στην κατανάλωση των προωθημένων αντιβιοτικών που αποτελούν τις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια» επεσήμανε η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συγκροτήσει ειδική Επιτροπή και έχει ήδη έχουν εκπονησεί συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας που στοχεύουν στην βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στο νοσοκομειακό χώρο. 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κοινότητα στόχος είναι η ενίσχυση των γιατρών με εργαλεία που βοηθούν την επιλογή της καταλληλότερης εμπειρικής θεραπείας για τις συχνότερες λοιμώξεις, όπως είναι για παράδειγμα η οξεία φαριγγοαμυγδαλίτιδα, με τη χρήση άμεσων διαγνωστικών τεστ από τον ίδιο τον κλινικό ιατρό μπροστά στον ασθενή, όπως το Strep test για την ταχεία εντός 5 λεπτών διάγνωση της παρουσίας στρεπτοκόκκου και με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και των επικαιροποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών. 

Στο νοσοκομειακό χώρο στόχος είναι η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου με την αποτελεσματική λειτουργία της Ομάδας Επιτήρησης και Ορθολογικής Χρήσης των Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) και τη διαφύλαξη των τελευταίων θεραπευτικών επιλογών που διαθέτουμε για σοβαρές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια. 

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον περιορισμό της χειρουργικής αντιμικροβιακής προφύλαξης, που αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης για τον έλεγχο της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο σε διεθνές επίπεδο. 

Τέλος, βασικός πυλώνας όλων των δράσεων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των γιατρών που συνταγογραφούν σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από ειδικά προγράμματα βάσει των επικαιροποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων το 2015.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

2 σχόλια:

  1. Εδώ κάποιος μας δουλεύει. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΚΕΕΛΠΝΟ οι πολίτες εξακολουθούν παίρνουν αντιβιωτικά χωρίς τη συνταγή γιατρού. Στις προτάσεις του όμως προς το υπουργείο υγείας υπάρχουν όλα τα άλλα εκτός από την πρόταση να μην χορηγούνται αντιβιωτικά χωρίς τη συνταγή γιατρού! Άμα δεν χορηγήσει τη συνταγή ο γιατρός θα αγοράσει μόνος του το αντιβιοτικό ο ασθενής! Αφού τα φαρμακεία στην ουσία είναι μαγαζιά, που ο καθένας ψωνίζει ότι θέλει από φάρμακα. Δεν διαφέρει από σούπερ μάρκετ το φαρμακείο και εκεί θα καταλήξει τελικά! Να μην διαμαρτύρονται οι μαγαζάτορες-φαρμακοποιοί. Ίσως μάλιστα τα σούπερ μάρκετ να είναι και πιό συγκρατημένα στη χορήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος δεν εχει ζησει την σκηνη , μεταξυ των υπολοιπων φαρμακων κατά τη συνταγογραφηση να υπαρχουν και ένα -δυο κουτια αντιβιωτικων, δεν μπορει να καταλαβει τι γινεται και καταφευγει σε δημοσκοπησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή